today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Η στάση της Ελλάδας βλάπτει το πνεύμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ

Δηλώσεις που δείχνουν την ενόχληση της Τουρκίας για τις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έκανε η εκπρόσωπος του Τουρκικού  Υπουργείου Άμυνας, Πινάρ Καρά.

Αναφερόμενη στις συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ, είπε, «η Ελλάδα προσπαθεί να μετατρέψει τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών σε ζήτημα Τουρκίας-ΕΕ, Τουρκίας-ΗΠΑ μέσω των συμφωνιών που έχει κάνει με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Η στάση της Ελλάδας – εντός συμμαχίας – βλάπτει το πνεύμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».

Επικαλέστηκε ότι η Ελλάδα προχωρεί σε παραβιάσεις μη στρατιωτικοποιημένων νησιών, λέγοντας, «Από την 1η Ιανουαρίου σημειώθηκαν συνολικά 2.061 παραβιάσεις κατά μη στρατιωτικοποιημένων νησιών από την Ελλάδα».

Η Εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, αναφερόμενη στο θέμα της εκδίωξης της Τουρκίας από το πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών, F-35, σημείωσε, ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, στη Ρώμη με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζό Μπάιντεν, «εκθέσαμε τις θέσεις μας στις συνομιλίες τεχνικού επιπέδου με την αμερικανική αντιπροσωπεία για τα F-35. Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει στις ΗΠΑ. Εκθέσαμε τη θέση μας. Θέση μας είναι πρωτίστως να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα και δεύτερον να μας παραδοθούν τα αεροπλάνα που έχουμε ήδη πληρώσει. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πάρουμε τα χρήματά μας πίσω. Αυτή είναι η άποψή μας. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε αυτό το πλαίσιο.»

Τέλος, για το θέμα της αγοράς των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, το οποίο έχει προκαλέσει κρίση στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον και τις ΗΠΑ, η εκπρόσωπος ξεκαθάρισε, ότι, «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας. Θα τοποθετηθούν όπου χρειαστεί.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ