today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Τ.Ερντογάν: Μας ενοχλεί η βάση στην Αλεξανδρούπολη. Είπα σε Μακρόν πως οι Έλληνες τον κοροϊδεύουν

Για διάφορα θέματα μίλησε με τους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από τη Ρώμη ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος, στη Διάσκεψη που οργανώνει η Γαλλία για τη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος, είπε, «Ο Μακρόν μου πρότεινε να συμμετάσχουμε στην διάσκεψη του Παρισιού και μου πρόσφερε την θέση της συνπροεδρίας όμως του είπα ότι στη διάσκεψη αυτή έχουν προσκληθεί χώρες όπως την Ελλάδα, το Ισραήλ και τη νότια Κύπρο και ότι με την συμμετοχή αυτών των χωρών δεν μπορούμε να λάβουμε μέρος εμείς.»

Για το θέμα αυτό ανέφερε ότι το συζήτησε και με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, «με τον Μπάιντεν συζητήσαμε επίσης για την συνεργασία των χωρών μας στο Αφγανιστάν, Σύρια Λιβύη και ανατολική μεσόγειο», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά και στο θέμα των συμφωνιών που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι, «αυτό το θέμα το θέσαμε και στον Μπάιντεν και τον Μακρόν, «ρωτήσαμε τι γίνετε στην  Αλεξανδρούπολη. Του είπαμε ότι μια τέτοια βάση στην Αλεξανδρούπολη μας ενοχλεί, αναστατώνει σοβαρά και το λαό μας. Και στον Μακρόν, «έθεσα το θέμα των Rafale. Μας είπε ότι οι Έλληνες έχουν λεφτά και του είπα  “κοίταξε σε κοροϊδεύουν, αυτοί δεν έχουν λεφτά, ξέρω ότι μόνο στη Δύση χρωστάνε 400 δισ. ευρώ. Μου είπε ότι έχουν λεφτά. Tα πάντα για το χρήμα δηλαδή.»

Ο Tούρκος Πρόεδρος σχολίασε και το γεγονός ότι δεν θα μεταβεί τελικά στη Γλασκώβη, στη Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα, αναφέροντας, «εμείς έχουμε ένα σταθερό πρωτόκολλο για την ασφάλεια. Μας είπαν ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα μας. Ο Μπόρις Τζόνσον, έκανε ότι μπόρεσε. Στην αρχή μας είπαν ότι λύθηκε το πρόβλημα αλλά αμέσως μετά μας ειδοποίησαν ότι η Σκωτία αρνήθηκε και πάλι το αίτημα μας. Εμείς όμως όταν μάθαμε ότι η ίδια η Σκωτία έκανε δεκτά παρόμοια αιτήματα μιας άλλης χώρας τότε αποφασίσαμε να μην πάμε στη Γλασκώβη. Ήταν θέμα αρχών και περηφάνιας της χώρας μας.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ