today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Σ.Φάμελλος στο ThePresident: Η ενεργειακή κρίση διαψεύδει τις μεγαλόστομες δεσμεύσεις ότι «κανείς δεν θα μείνει πίσω»

Καμπανάκι για την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της χτυπά με συνέντευξή του στο ThePresident ο αρμόδιος τομεάρχης και πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος ενώ εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση με αιχμή την ενεργειακή κρίση σημειώνοντας «η ελληνική κυβέρνηση όμως υποτιμά και αποφεύγει το πρόβλημα που θα γίνει χιονοστιβάδα».

Αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια της Γηραιάς Ηπείρου και τις εγχώριες αντιδράσεις της κοινωνίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ο κ. Φάμελλος τονίζει, «η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι μέρος της λύσης για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και της Ευρώπης μαζί με ισχυρά έργα εξοικονόμησης. Οι αντιδράσεις και οι συγκρούσεις στις τοπικές κοινωνίες δεν οφείλονται στον χαρακτήρα των ΑΠΕ, αλλά στις επιλογές της κυβέρνησης ΝΔ  εδώ και δύο χρόνια».

Ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ερωτηθείς για το θυμό και την απαξίωση του πολιτικού προσωπικού από ένα μέρος της κοινωνίας τονίζει, «προφανώς και μας ανησυχούν απολίτικες και αντιπολιτικές στάσεις που δημιουργούνται στην κοινωνία. Μην ξεχνάτε ότι αυτές τις στάσεις τις τροφοδοτεί όχι μόνο η αναξιοπιστία των κυβερνήσεων και η αντιφατικότητα της κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά και η προπαγάνδα του συστήματος εξουσίας που επιδιώκει πίσω από το σύνθημα “όλοι ίδιοι είναι” να κρύψει τις ευθύνες των συντηρητικών πολιτικών».

«Η προοδευτική κυβέρνηση θα είναι προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας γιατί θα έχει ως βασικά χαρακτηριστικά της τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Και προφανώς όταν μιλάμε για ενίσχυση των δημόσιων πολιτικών και ισχυρή πολιτεία δεν μιλάμε για κρατισμό, αλλά για ένα ισχυρό και τίμιο δημόσιο που απαιτείται για να αναπτυχθεί ο ιδιωτικός τομέας», τονίζει ο κ. Φάμελλος ερωτηθείς για την πορεία του κόμματος προς τη διεύρυνση και την κοινωνική συμμετοχή, ενώ για τις διεργασιες στο ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει «και εμείς ξεκάθαρα καλούμε και τα στελέχη και τον κόσμο του ΚΙΝΑΛ στην πολιτική πρόταση της προοδευτικής δημοκρατικής κυβέρνησης. Άρα παρακολουθούμε τις διαδικασίες στο ΚΙΝΑΛ, χωρίς φυσικά να επιλέγουμε πρόσωπα, αλλά καλώντας και το ΚΙΝΑΛ σε μια προοδευτική πατριωτική προοδευτική κατεύθυνση ανατρέποντας τις αντιλαϊκές πολιτικές Μητσοτάκη, χωρίς ποτέ να ξεχνάμε ότι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί προϋπόθεση για κάτι τέτοιο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Φάμελλου στην Αγγελική Λάζου:

Ερ: Σε αδιέξοδο και ευχολόγια κατέληξε μια ακόμα Σύνοδος Κορυφής με τους 27 να μη μπορούν να βρουν κοινή συνιστώσα για την ενεργειακή κρίση. Τι συνεπάγεται αυτό για την Ελλάδα; Και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εργαλειοθήκη για την ανακούφιση των πολιτών;

Απ: Πράγματι, εκτός από την ανακοίνωση της εργαλειοθήκης για την ακρίβεια που παραμένει κενό γράμμα ακόμα στην Ελλάδα, αναδεικνύεται έλλειμμα στρατηγικής και εργαλείων στην ΕΕ σε επίπεδο κορυφής αφού αδυνατεί να διατυπώσει λύσεις στην κρίση που εξελίσσεται. Πολύ διστακτική είναι ακόμη στην αναγκαία αξιολόγηση και διόρθωση του Target Model και της εμπορίας δικαιωμάτων άνθρακα που παρουσιάζουν μεγάλες δυσλειτουργίες. Για δε τις κοινωνικές επιπτώσεις τις κρίσης έχει μόνο ευχές.

Η ενεργειακή κρίση διαψεύδει τις μεγαλόστομες δεσμεύσεις ότι «κανείς δεν θα μείνει πίσω» και αναδεικνύει την αδυναμία της αγοράς και την ανάγκη ισχυρών δημόσιων πολιτικών στην ενέργεια.

Οι αυξήσεις στην Ελλάδα έχουν φτάσει ήδη ακόμη και στο 150%, ενώ προβλέπεται περαιτέρω ανοδική πορεία!!!! Και συνεπώς, τίθεται ξεκάθαρα σε αμφισβήτηση πλέον η πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας. Μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών αδυνατεί να καλύψει τους ήδη υπέρογκους λογαριασμούς, ενώ παράλληλα πρόβλημα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις, αγρότες, δήμοι, υπηρεσίες ύδρευσης, κλπ.

Ο έλεγχος και το έλλειμμα ρύθμισης της αγοράς ενέργειας και ειδικότερα της αγοράς ηλεκτρισμού, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα για την Ελλάδα, δεδομένου ότι το τελευταίο έτος κατατίθενται δημόσια καταγγελίες για ολιγοπώλιο και χειραγώγηση των τιμών, αλλά και κερδοσκοπίας.

Η ελληνική κυβέρνηση όμως υποτιμά και αποφεύγει το πρόβλημα που θα γίνει χιονοστιβάδα. Παρότι η «εργαλειοθήκη» της ΕΕ προτείνει τη μείωση των φόρων στην ενέργεια, στην Ελλάδα η κυβέρνηση ΝΔ απέρριψε τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα που θα μπορούσε να ανακουφίσει σημαντικά τα νοικοκυριά. Όπως απέρριψε και τις προτάσεις μας για αναστολή ρευματοκοπών και εξασφάλιση της παροχής ενέργειας σε ευάλωτες ομάδες, που περιλαμβάνονται επίσης στην εργαλειοθήκη. Ενώ έχουν περάσει ήδη 50 μέρες από την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για κάλυψη τουλάχιστον 80% των αυξήσεων σε όλους τους καταναλωτές, ακόμα δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ για την πολύ μικρή επιδότηση των 9 ή 18 ευρώ.

Ερ: Συμμερίζεστε την τοποθέτηση της Γερμανίας πως το ενεργειακό σοκ δεν συνδέεται με την πράσινη μετάβαση;

Απ: Η πράσινη μετάβαση θα έλυνε το πρόβλημα του υψηλού κόστους ενέργειας. Κεντρική αιτία της σημερινής ενεργειακής κρίσης είναι η μεγάλη εξάρτηση της Ένωσης σε ένα ορυκτό και εισαγόμενο καύσιμο, το φυσικό αέριο. Όμως σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν βλέπουμε καμία πολιτική για τις κοινωνικές επιπτώσεις αυτών των αυξήσεων. Ούτε αναβάθμιση της διαφάνειας της αγοράς, ούτε εργαλεία μείωσης των άδικων κερδών.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να δεσμεύσει τη χώρα στο φυσικό αέριο πίσω από την ψεύτικη «απολιγντιτοποίηση» αποδεικνύεται πολλαπλώς επιζήμια. Αντί να αντικαθιστούμε το λιγνίτη και το φυσικό αέριο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η κυβέρνηση ΝΔ αντικαθιστά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών. Η σημερινή κρίση πρέπει να μας ωθήσει να πάμε μπροστά με περισσότερες ΑΠΕ μαζί με αποθήκευση ενέργειας ώστε να μειωθεί το κόστος και η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας και να διασφαλίσουμε πρόσβαση σε ενέργεια με προσιτές τιμές για όλους.

Ερ: Η δέσμευση των κρατών από άλλα κράτη για την ενεργειακή τους επάρκεια μήπως είναι ένα μοντέλο που πρέπει να αλλάξει; Η μετάβαση στις ΑΠΕ πως μπορεί να υλοποιηθεί όταν βλέπουμε πολίτες να διαμαρτύρονται και να στρέφονται στη δικαιοσύνη για τις ανεμογεννήτριες; Και πως όταν ζήσαμε την τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές μερίδα πολιτών εξέφραζε την πεποίθηση πως αρκετές πυρκαγιές συνδέονταν με τη δημιουργία χωρών για ανεμογεννήτριες;

Απ: Η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι μέρος της λύσης για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και της Ευρώπης μαζί με ισχυρά έργα εξοικονόμησης. Οι αντιδράσεις και οι συγκρούσεις στις τοπικές κοινωνίες δεν οφείλονται στον χαρακτήρα των ΑΠΕ, αλλά στις επιλογές της κυβέρνησης ΝΔ εδώ και δύο χρόνια.

Με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει καθυστερήσει το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ, όπως και οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές Natura 2000, που είχαν όλα ανατεθεί το 2019, ώστε να γνωρίζουμε τι μπορεί να χωροθετηθεί και πού. Έχουν μπει επιπλέον εμπόδια στην ανάπτυξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ενός θεσμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργό εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών στην παραγωγή καθαρής ενέργειας που θα έδινε και χωροθετήσεις με συναίνεση αλλά και χαμηλότερο κόστος για τις τοπικές κοινωνίες.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση επιχείρησε «απλοποίηση» αλά Χατζηδάκη της διαδικασίας αδειοδότησης έργων ΑΠΕ που οδήγησε σε πληθωρισμό βεβαιώσεων παραγωγών και έδωσε πράσινο φως σε επενδυτές που «είδαν φως και μπήκαν» με αποτέλεσμα ένα πραγματικό μπάχαλο που τροφοδότησε τις ανησυχίες και τις ενστάσεις των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ξεκάθαρη θέση. Με ξεκάθαρους κανόνες, με χωροταξικό σχέδιο και με 50% των νέων αδειών σε Ενεργειακές Κοινότητες και αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Ερ: Κατά  την περίοδο που είχατε το χαρτοφυλάκιο του περιβάλλοντος προωθήσατε ορισμένες σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση στην καθημερινότητα του πολίτη. Που βρισκόμαστε σήμερα; Και πως θα εμφυσήσουμε στα νέα παιδιά ως στάση ζωής το περιβάλλον;

Απ: Δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρούμε σημαντική οπισθοδρόμηση της χώρας στον τομέα της ανακύκλωσης, με πολλές από τις πρωτοβουλίες της περιόδου 2015-2019 να έχουν ακυρωθεί ή παγώσει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η ακύρωση της τιμολογιακής πολιτικής που θα επιβράβευε τους ΟΤΑ και τους δημότες τους με χαμηλότερα τέλη εφόσον αυξάνουν την επίδοση τους στην ανακύκλωση, της εισφοράς κυκλικής οικονομίας, και το πάγωμα της χωριστής συλλογής σε τέσσερα ρεύματα, της χωριστής συλλογή βιοαποβλήτων, της στρατηγικής κυκλικής οικονομίας, κλπ.

Το μόνο που πάει καλά είναι η στρατηγική της καύσης, τα σκάνδαλα και οι χαριστικές ρυθμίσεις στο χώρο της ανακύκλωσης. Αποτέλεσμα η απώλεια πόρων και εξοπλισμού για τους ΟΤΑ, ενώ δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δίνονται σε συστήματα ανακύκλωσης που δεν πιάνουν τους στόχους τους. Αντί η Ελλάδα να επενδύει στη χωριστή συλλογή και στην ανακύκλωση, επενδύει στην καύση.

Η απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή κανονικότητα, η οπισθοδρόμηση με την εμπλοκή οικονομικών συμφερόντων στην ανακύκλωση και στη διαχείριση των απορριμμάτων σαφώς αποθαρρύνει και τη νέα γενιά και συνολικά την κοινωνία.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση αποτελεί ένα πολύ βασικό εργαλείο αλλαγής της κοινωνικής και παραγωγικής λειτουργίας, αλλά δεν είναι το μόνο: οφείλουμε να δείχνουμε στους πολίτες, και πρωτίστως στα παιδιά, ότι η προσπάθεια που κάνουν να προστατεύσουν το περιβάλλον, να συλλέξουν χωριστά τα απορρίμματα για να ανακυκλωθούν σωστά πιάνει τόπο. Και αυτό δεν γίνεται σήμερα. Αυτή την ριζική αλλαγή επεδίωκε η στρατηγική κυκλικής οικονομίας που κατατέθηκε στην ΕΕ το 2018 και πρέπει άμεσα να μπει σε εφαρμογή.

Ερ: Ενστερνίζεστε το σύνθημα της λεγόμενης Κριτικής Μελέτης των Καταστροφών «δεν υπάρχουν φυσικές καταστροφές» και εάν ναι ποια είναι εκείνα που πρέπει να αλλάξουν στη χώρα σε επίπεδο υποδομών ή μηχανισμών διάσωσης ώστε να μην βρεθούμε ξανά πάνω σε στάχτες και ερείπια;

Απ: Δυστυχώς η κλιματική κρίση θα πολλαπλασιάσει τα ακραία κλιματικά φαινόμενα και άρα τον κίνδυνο για ανθρώπους, υποδομές και οικοσυστήματα αν δεν λάβουμε μέτρα ανθεκτικότητας. Είναι προφανές ότι η επίκληση των «φυσικών καταστροφών» δεν επιτρέπεται να αποτελεί δικαιολογία για την ολιγωρία και την απουσία αποτελεσματικών προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων από την πολιτεία. Όπως δυστυχώς είναι προφανής ο κίνδυνος της μεγέθυνσης και πολλαπλασιασμού των κοινωνικών ανισοτήτων από την κλιματική κρίση που κάνει περισσότερο ευάλωτες τις ήδη ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τις υποβαθμισμένες περιοχές.

Η πολιτεία οφείλει να επενδύσει στην πρόληψη και στην ενίσχυση των δημόσιων πολιτικών. Και στο πλαίσιο της προσαρμογής στην κλιματική κρίση οφείλει να εντοπίζει τις περιοχές προτεραιότητας για έργα και δράσεις ανθεκτικότητας, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία που θεσπίσαμε το 2016. Παράλληλα οφείλω να σημειώσω ότι ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσπίσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας και θεσπίσαμε την υποχρέωση των περιφερειών να συντάξουν σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, πρωτοβουλίες που δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση άφησε στα συρτάρια.

Ερ: Δεν μπορώ να μην μπω στον πειρασμό να σας ρωτήσω τι σημαίνει για εσάς ασκώ αντιπολίτευση και τι σημαίνει αυτοκριτική όταν διαχρονικά στη χώρα καμία κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη να κατεδαφίσει ή να προχωρήσει έργα πνοής για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Προφανώς σε ένα βαθμό υπάρχει το πολιτικό κόστος μπορεί όμως αυτό να είναι πυξίδα; Και ας πάρουμε ένα παράδειγμα που απασχολεί τη χώρα δεκαετίες και δεν είναι άλλο από την παράταση στην παράταση της νομιμοποίησης αυθαιρέτων.

Απ: Καταρχήν οφείλω να επισημάνω ότι η αυθαιρεσία χωράει στα «κενά» της έλλειψης κανόνων και σχεδιασμού. Για αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε και βρήκε χρηματοδότηση για Τοπικά Χωρικά Σχέδια σε όλους τους ΟΤΑ αλλά και για δασικούς χάρτες, κτηματολόγιο και καθορισμό αιγιαλού. Δυστυχώς όλα αυτά σταμάτησαν, ξεκάθαρο σινιάλο σε ένα νέο κύμα αυθαιρεσίας, παραδοσιακό συνώνυμο της Δεξιάς στην Ελλάδα.

Δεν μείναμε μόνο σε αυτό, εφόσον νομοθετήσαμε νόμο για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, διαχωρίσαμε την αδειοδότηση δόμησης από τον έλεγχο, δημιουργώντας το θεσμό των παρατηρητηρίων δομημένου περιβάλλοντος σε επίπεδο Περιφερειών, εξασφαλίζοντας και τη στελέχωσή τους. Και αυτά πάγωσαν από τη ΝΔ. Θεσμοθετήσαμε μια διαδικασία που επιτρέπει την παρέμβαση του ΥΠΕΝ με ταχύρρυθμες διαδικασίες για παράνομα κτίσματα που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές, όπως αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, δάση και ζώνες NATURA.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης της αυθαίρετης δόμησης, που μένει ακόμα σε αδράνεια δυόμιση χρόνια, καθώς και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχώς τρενάρει.

Προχωρήσαμε ακόμη σε κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών με δύο μεγάλους διαγωνισμούς του ΥΠΕΝ σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας και σε δασικές εκτάσεις και εθνικούς δρυμούς στην Αττική και μέσω του πράσινου ταμείου χρηματοδοτήσαμε τις αποκεντρωμένες διοικήσεις για να ξεκινήσουν το πρόγραμμα κατεδαφίσεών τους. Τέλος, θέλω να θυμίσω τις τελεσίδικες αποφάσεις για τη κατεδάφιση 32 αυθαίρετων στην Μακρόνησο καθώς και την κατεδάφιση των αυθαίρετων ταβερνών στο προστατευόμενο δάσος κουκουναριάς στο Σχινιά.

Η αυθαίρετη δόμηση που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες πράγματι αποτελεί πρόκληση απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον και για αυτό σχεδιάσαμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που δυστυχώς έχει σταματήσει η κυβέρνηση ΝΔ με «παραθυράκια» για όλους τους κολλητούς του Μαξίμου και ρυθμίσεις του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη.

Ερ: Πολλές φορές την τελευταία δεκαετία το πολιτικό προσωπικό προκαλεί στην κοινωνία αρνητικά συναισθήματα είτε με τα μνημόνια και τις οικονομικές συνέπειες είτε με την πανδημία και το φόβο για το ύψιστο αγαθό της υγείας. Συνέπεια των παραπάνω είναι η πρόκληση θυμού και κόπωσης, σας ανησυχεί το γεγονός ότι αυτά τα συναισθήματα, μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες περαιτέρω απαξίωσης της πολιτικής με ότι αυτό συνεπάγεται;

Απ: Προφανώς και μας ανησυχούν απολίτικες και αντιπολιτικές στάσεις που δημιουργούνται στην κοινωνία. Μην ξεχνάτε ότι αυτές τις στάσεις τις τροφοδοτεί όχι μόνο η αναξιοπιστία των κυβερνήσεων και η αντιφατικότητα της κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά και η προπαγάνδα του συστήματος εξουσίας που επιδιώκει πίσω από το σύνθημα «όλοι ίδιοι είναι» να κρύψει τις ευθύνες των συντηρητικών πολιτικών. Η μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δημοκρατία λειτουργεί εις βάρος των ίδιων και οδηγεί στα αδιέξοδα της ατομικής λύσης και της ατομικής ευθύνης, όπου οι πολίτες φταίνε για όλα και η οικονομική και πολιτική εξουσία για τίποτα. Δείτε λίγο σήμερα που βρισκόμαστε: Ακρίβεια, Ανασφάλεια, Αυταρχισμός και η κοινωνία στη γωνία με φιμωμένα και χειραγωγημένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Όμως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και η δική μας ελπίδα είναι στη κοινωνία και στη νέα γενιά και στο ότι στην αριστερά δεν υπάρχουν οικογενειακές καρέκλες και επαγγελματίες πολιτικοί. Και οφείλω να υπενθυμίσω ότι για τη χρεωκοπία της Ελλάδας και τα μνημόνια, αλλά και για τη φτώχεια και ανέχεια που έφεραν, υπάρχει ξεκάθαρη ευθύνη, ιστορικά καταγεγραμμένη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε τη σφραγίδα της στην έξοδο από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, με απόθεμα στα δημόσια ταμεία και με ισχυρή γεωπολιτικά Ελλάδα.

Ερ: Παρακολουθώ με ευλάβεια τις τοποθετήσεις πολλών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ομολογώ ότι σε πολλά θέματα το μήνυμα είναι θολό και εύλογα δημιουργείται το ερώτημα στο δρόμο για το Συνέδριο τελικά που θέλετε να οδηγήσετε το κόμμα; Σε ποιο κομμάτι της κοινωνίας απευθύνεστε όταν με ευκολία, και σωστά, ζητάτε την ενίσχυση σημαντικών τομέων της δημόσιας διοίκησης αλλά ποτέ δεν ζητάτε από τους δημόσιους λειτουργούς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους; Κάνοντας μια προχωρημένη σκέψη παρακαλώ πείτε μας για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αόρατος ο ιδιωτικός τομέας;

Απ: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι απλή και ξεκάθαρη: Προοδευτική κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές που εξασφαλίζεται με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει και η απειλή Μητσοτάκη να καταφύγει σε επαναληπτικές εκλογές επειδή δεν τον ενδιαφέρει το συμφέρον της κοινωνίας και της οικονομίας αλλά η εξασφάλιση της καρέκλας του με την κατάργηση της απλής αναλογικής.

Η προοδευτική κυβέρνηση θα είναι προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας γιατί θα έχει ως βασικά χαρακτηριστικά της τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Και προφανώς όταν μιλάμε για ενίσχυση των δημόσιων πολιτικών και ισχυρή πολιτεία δεν μιλάμε για κρατισμό, αλλά για ένα ισχυρό και τίμιο δημόσιο που απαιτείται για να αναπτυχθεί ο ιδιωτικός τομέας. Δεν υπάρχει δίλημμα ιδιωτικός ή δημόσιος τομέας. Δηλαδή θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία χωρίς ισχυρό ΕΣΥ που δεν θέλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το καθυστερεί; Ή η κλιματική κρίση και ενεργειακή κρίση μπορούν να αφεθούν στον ιδιωτικό τομέα; Η ισχυρή κοινωνία και η ισχυρή πολιτεία που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εμπεριέχουν και τον ισχυρό δημόσιο τομέα και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

Δυστυχώς όσοι μιλούν για λιγότερο δημόσιο, υποκριτικά, είναι αυτοί που δεν θέλουν κανόνες δικαίου και διαφάνειας σε μία ισχυρή πολιτεία, θεωρούν το κράτος ιδιοκτησία τους και πλιατσικολογούν πάνω του. Και δεν είναι υπερβολική η εκτίμηση ότι αυτό κάνει η παρούσα κυβέρνηση Μητσοτάκη σε συνεννόηση με ένα τμήμα της οικονομικής εξουσίας.

Ερ: Γνωρίζω πως δεν παρεμβαίνατε στις εσωτερικές διαδικασίες των άλλων κομμάτων ωστόσο παίρνοντας αφορμή από δήλωση του Προέδρου σας, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή όταν η ΝΔ είχε τις δικές της εσωτερικές διαδικασίες και εύχονταν στον κ. Μεϊμαράκη να τον δει ξανά στη θέση του Προέδρου, εσείς επιθυμείτε να δείτε στο ΚΙΝΑΛ συγκεκριμένο πρόσωπο που θα διευκόλυνε το διάλογο ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις ή θεωρείτε πως δεν είναι θέμα προσώπων αλλά πολιτικής ατζέντας;

Απ: Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς επιλέγουμε την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, γιατί θεωρούμε ότι αυτό εξασφαλίζει τα συμφέροντα και την ανόρθωση της ελληνικής κοινωνίας. Και έχουμε κάνει συγκεκριμένη και σκληρή κριτική στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ για το ότι ξέχασε τις προοδευτικές και σοσιαλιστικές του καταβολές και ενσωμάτωσε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, κάτι άλλωστε που του χρέωσαν οι πολίτες σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις.

Από εκεί και πέρα, σαφώς και παίζουν ρόλο τα πρόσωπα αλλά πρώτα από όλα παίζουν ρόλο οι πολιτικές. Και εμείς ξεκάθαρα καλούμε και τα στελέχη και τον κόσμο του ΚΙΝΑΛ στην πολιτική πρόταση της προοδευτικής δημοκρατικής κυβέρνησης. Άρα παρακολουθούμε τις διαδικασίες στο ΚΙΝΑΛ, χωρίς φυσικά να επιλέγουμε πρόσωπα, αλλά καλώντας και το ΚΙΝΑΛ σε μια προοδευτική πατριωτική προοδευτική κατεύθυνση ανατρέποντας τις αντιλαϊκές πολιτικές Μητσοτάκη, χωρίς ποτέ να ξεχνάμε ότι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελεί προϋπόθεση για κάτι τέτοιο.

Δυστυχώς, η εβδομάδα αυτή σημαδεύτηκε από την απώλεια της κ. Φώφης Γεννηματά. Και οφείλω να τονίσω την ιδιαίτερη συνεισφορά και το έργο της για την πατρίδα μας – και στη Βουλή αλλά και στην Αυτοδιοίκηση – καθώς και τη στάση και την προσωπικότητά της ως μητέρα, γυναίκα, ενεργός πολίτης και πολιτικός με προοδευτικό λόγο και αξίες. Είναι πολύ δύσκολη η στιγμή για την οικογένειά της και τους συνεργάτες της και σήμερα προέχει να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας και θα έρθει αργότερα η ώρα να μιλήσουμε για την επόμενη ημέρα.

* Ο κ. Σωκράτης Φάμελλος είναι Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ