today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Πολιτική κρίση στα Σκόπια: Ραγδαίες εξελίξεις μετά την παραίτηση Ζάεφ

Σε βαθιά πολιτική κρίση εισέρχονται τα Σκόπια, με τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, που προήλθαν ως αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στη χώρα.

Η συντριπτική ήττα που υπέστη το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) οδήγησε στην παραίτηση του Πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος αργά χθες το βράδυ δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ήττα του κόμματός του και παραιτείται από πρωθυπουργός της χώρας και από αρχηγός του κόμματός του.

Μεγάλος νικητής στις δημοτικές εκλογές ανεδείχθη το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, ο αρχηγός του οποίου, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αργά χθες το βράδυ, ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Παρόλα αυτά δεν είναι βέβαιο ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές με δεδομένο ότι απομένουν δυόμισι χρόνια θητείας για την παρούσα κυβέρνηση, η οποία παρά το γεγονός ότι διαθέτει οριακή πλειοψηφία μόλις δυο εδρών στη Βουλή, μπορεί μετά από συνεννόηση με τους κυβερνητικούς της εταίρους να προχωρήσει στον ορισμό νέου Πρωθυπουργού.

Αυτό βέβαια θα γίνει δυνατό μόνο στην περίπτωση που όλα τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση παραμείνουν στον συνασπισμό, διότι στην περίπτωση που κάποιο από αυτά άρει την εμπιστοσύνη του τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα από χθες έχει εισέλθει σε μια βαθιά πολιτική κρίση και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ