today-is-a-good-day
21.2 C
Athens

Να αντιγράψουμε το μοντέλο των εμβολίων στην ενέργεια. Γράφει ο Κώστας Κατσαφάδος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση για άλλη μια φορά βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση. Όπως και στην περίπτωση του κορωνοϊού έτσι και σε αυτή με τις αυξήσεις που καταγράφονται στην ενέργεια πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικά, ως Ένωση.

Διότι παρά τις όποιες καθυστερήσεις και λάθη τα οποία έγιναν στο θέμα των εμβολίων, το αποτέλεσμα ήταν ότι πετύχαμε ως ΕΕ ένα αποτέλεσμα τόσο υγειονομικό όσο και οικονομικό, που καμία χώρα από μόνη της  δεν θα μπορούσε να πετύχει.

Του Κώστα Κατσαφάδου *

Το ίδιο μοντέλο πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε και στο θέμα ενέργειας-φυσικού αερίου.

Όπως πολύ σωστά επισήμανε ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, από την στιγμή που το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και αφορά όλες τις χώρες, είναι βέβαιο ότι ως πανευρωπαϊκό πρόβλημα χρειάζεται και μία πανευρωπαϊκή απάντηση.

Η πατρίδα μας έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να στηριχθούν τα εισοδήματα, κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, και να περιοριστούν οι αυξήσεις των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Επιγραμματικά αναφέρω ότι το ποσό της επιδότησης του ρεύματος συγκεκριμένα θα φτάσει τα 18 ευρώ/μήνα για όλους τους καταναλωτές ρεύματος, ενώ ο αριθμός των νοικοκυριών που θα λάβουν επίδομα θέρμανσης αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, με το συνολικό ποσό που θα διατεθεί να φτάνει τα 168 εκατ. ευρώ.

Συνολικά τα μέτρα της κυβέρνησης φτάνουν στο ποσό των 500 εκατ. ευρώ, που  θα στηρίξουν την προστασία των αδυνάτων.

Η κυβέρνηση προχωρά επίσης σε διπλασιασμό της επιδότησης σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά, από τα 30 ευρώ στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες ανά μήνα. Έτσι από 9 ευρώ τον μήνα η επιδότηση θα φτάσει τα 18 ευρώ τον μήνα για ένα νοικοκυριό και θα αφορά στις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Παράλληλα θα ζητηθεί από τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους να προχωρήσουν σε επιπλέον έκπτωση που θα καλύψει το διάστημα από τις 300 έως τις 600 κιλοβατώρες τον μήνα, προκειμένου η τελική αύξηση που θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς να κυμανθεί στα 2 έως 3 ευρώ.

Επίσης, η κυβέρνηση αυξάνει στα 80 ευρώ/κιλοβατώρα την επιδότηση για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου οι οποίοι δεν θα δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς τους.

Παράλληλα, διπλασιάσαμε το επίδομα θέρμανσης και διευρύναμε πολύ την περίμετρο των ανθρώπων που θα ευνοηθούν, καλύπτοντας 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά.

Παράλληλα παρακολουθούμε τα όσα συμβαίνουν και να είναι οι πολίτες βέβαιοι πως ότι μέτρα στήριξης χρειαστούν θα τα λάβουμε.

Όμως, στο βαθμό που συμφωνούμε ότι το πρόβλημα είναι  πανευρωπαϊκό, χρειάζονται και πανευρωπαϊκές απαντήσεις. Ελπίζουμε ότι  σύντομα τα αρμόδια όργανα να κάνουν μία αξιολόγηση του συνολικού τρόπου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να εντοπίσουν ενδεχόμενες στρεβλώσεις και να καταλήξουν και σε προτάσεις για το πώς μπορούμε να διορθώσουμε τέτοιες απότομες αυξήσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτές που βιώνουμε.

Ο Πρωθυπουργός κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις. Αφορούν: Τη δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την αποθήκευση φυσικού αερίου, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο απόθεμα και να χρειάζεται να αγοράζουμε λιγότερη ποσότητα φυσικού αερίου στις αγορές spot, οι οποίες είναι  και οι πιο ευμετάβλητες σε απότομες διακυμάνσεις τιμών. Και τη δυνατότητα  μελλοντικά να μπορούμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο ως Ευρωπαϊκή Ένωση –  όσα κράτη τουλάχιστον το επιθυμούν – όπως ακριβώς κάναμε και με τις αγορές των εμβολίων.

* Ο κ. Κώστας Κατσαφάδος είναι Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής ΝΔ στην Α Πειραιώς και Νήσων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ