today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Η αποτίμηση της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα

Μόνο τυπική και αποχαιρετιστήρια δεν ήταν η επίσκεψη στην Αθήνα και το τετ-α-τετ  της  Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντίθετα ήταν μια μεστή συνάντηση στη διάρκεια της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε πολλαπλά μηνύματα σε Ευρώπη και Τουρκία.

Ο επίλογος της ιδιότυπης σχέσης των δυο χωρών, τα  δεκαέξι χρόνια της πρωτοκαθεδρίας Μέρκελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν γραμμένος στα … ελληνικά και όχι στα …γερμανικά όπως γινόταν την τελευταία δεκαετία.

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς τα οικονομικά βαρίδια του παρελθόντος, υπογράμμισε ότι η σημερινή Ελλάδα «είναι μια διαφορετική χώρα από αυτή που γνώρισε», ένα σύγχρονο κράτος, με αυτοπεποίθηση, ελκυστικό για επενδύσεις.

Έδειξε ότι η Ελλάδα είναι πλέον μια εύρωστη χώρα με αυτόνομο πολιτικό στίγμα.

«Θέλω να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον μιας νέας ανεξάρτητης και ισχυρής Ευρώπης. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Και το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας».

Αυτή ήταν μια φράση-κλειδί στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων τους με την απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριο, που αποκαλύπτει ότι ο ίδιος είναι ένας μεταρρυθμιστής σύγχρονος πολιτικός που πιστεύει στο όραμα μιας πραγματικά ενωμένης Ευρώπης η οποία είναι αλληλέγγυα στα κράτη μέλη της.

Σε Αθήνα και Βερολίνο είναι κοινό μυστικό ότι Μητσοτάκης και Μερκελ πολλές φορές διαφώνησαν σε κομβικής σημασίας θέματα και αυτό ήταν εμφανές και στις κοινές δηλώσεις.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για «τυφλή ευρωπαϊκή λιτότητα», ότι ήταν «άδικη κάποιες φορές». Άφησε αιχμές για το παλαιό Σύμφωνο σταθερότητας μιλώντας για «παλιές αστοχίες» που πρέπει να μετουσιωθούν σε νέες ευκαιρίες.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων τους αποκάλυψε στη κυρία Μέρκελ, τι επιδιώκει να διεκδικήσει η Ελλάδα στο μέλλον.

«Η συγκυρία της πανδημίας γέννησε και το Ταμείο Ανάκαμψης παρακαταθήκη για το μέλλον. Θα γίνουν παρεμβάσεις στους πολύ αυστηρούς και τυπικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας».

Επί της ουσίας είπε ότι θέλει το Ταμείο Ανάκαμψης να γίνει μόνιμος μηχανισμός στήριξης των κρατών μελών, όταν προκύπτει ανάγκη και ζήτησε αναπροσαρμογή των σφικτών δημοσιονομικών κανόνων, που «στραγγαλίζουν» οικονομικά περισσότερο τις χώρας του Νότου. Για το «δίδυμο» Μέρκελ-Σόιμπλε τα δημοσιονομικά, όπερ λιτότητα, ήταν ιερό Ευαγγέλιο…

Αυτά τα δυο μεγάλα θέματα θα είναι μεταξύ άλλων στην ατζέντα των συνομιλιών του με τον διάδοχο της στην Καγκελαρία κ. Όλαφ Σόλτς.

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε την υψηλή προσκεκλημένη του ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, όταν κοινοτικά κονδύλια ανάπτυξης της χώρας, εξαφανίζονταν ως δια μαγείας…

«Δεν θα ξεχάσουμε τι σημαίνει δημοσιονομική πειθαρχία και η αξιοπιστία μας θα δοκιμάζεται στη βάσανο των αγορών», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Οι δυο επιλογές της Τουρκίας

Ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα που βγήκε από τη κοινή συνέντευξη τύπου είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε εν μέρει τα χαρτιά του και έναντι της Τουρκίας.

Είπε καθαρά ότι η Άγκυρα έχει δυο επιλογές «Η πρώτη είναι συνεργασία αμοιβαία ωφέλιμη. Ο δεύτερος δρόμος είναι ο πιο σκληρός. Θα υπάρξουν κυρώσεις για την Τουρκία από την ευρωπαϊκή πλευρά. Θα υπάρξουν συνέπειες».

Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα θέλει έναν ειλικρινή διάλογο. Αλλά προειδοποίησε τη γειτονική χώρα ότι δεν μπορεί αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία και εμείς να κάνουμε πως δεν συμβαίνει τίποτα».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «όπως υπογράψαμε με Ιταλία και Αίγυπτο ΑΟΖ θα μπορούσαμε να το κάνουμε και με τη Τουρκία αρκεί να μειωθούν οι εντάσεις». Μια αναφορά με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυστηρός έναντι της Άγκυρας, ζητώντας να σταματήσει «η εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς» και να γίνουν περισσότερα «στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης»

Παράλληλα «κάρφωσε» και την Ευρώπη υπογραμμίζοντας ότι «ακόμα δεν υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου»

Αναφερόμενος στη Γερμανίδα καγκελάριο, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε θετικό πρόσημο.  «Υπήρξε φωνή λογικής και σταθερότητας και στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική στις στιγμές που υψώθηκε», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τι κρατάμε από την «Σιδηρά Κυρία» της Γερμανίας

Κατ αρχήν παραδέχθηκε ότι «απαίτησε πολλά από τους Έλληνες», στο πλαίσιο αυτοκριτικής της, λίγο πριν αποχωρήσει από την Καγκελαρία, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν έχει και… τύψεις για όσα πέρασαν  στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων.

Στα θετικά, σημειώνουμε μερίμνησε για να μείνει η χώρα στο ευρώ, ερχόμενη σε αντίθεση με τον τότε πανίσχυρο υπουργό Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν και επί αυτού του ζητήματος υπάρχουν δεύτερες και τρίτες αναγνώσεις και απόψεις…

Κρατάμε επίσης ότι αναγνώρισε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι συνάμα και ευρωπαϊκά και ότι τάχθηκε υπέρ της ελληνικής θέσης ότι  πρέπει «να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο».

Η Άνγκελα Μέρκελ εμμέσως πλην σαφώς αποκάλυψε και τους λόγους της… συμπάθειας της προς την Τουρκία. «Φιλοξενεί 3,5 εκατ. πρόσφυγες και σε αυτό στηρίζεται η συμφωνία μας. Θα πρέπει να τη στηρίξουμε την Τουρκία στο σημείο αυτό, συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της γιατί δεν θέλουμε τους διακινητές να το χρησιμοποιούν ως εργαλείο».

Τέλος ερωτηματικό παραμένει αν η Γερμανίδα Καγκελάριος μετέφερε κάποιο μήνυμα στον Έλληνα Πρωθυπουργό από τον Ταγίπ Ερντογάν, καθότι πριν έλθει στην Αθήνα συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος εμπιστεύεται την κυρία Μέρκελ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ