Οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη συμφώνησαν για μια φορολόγηση των επιχειρήσεων η οποία θα διασφαλίσει τα μελλοντικά τους εισοδήματα και θα προσφέρει σταθερότητα σε επιχειρήσεις που δρουν διεθνώς. Οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη συμφωνία θα είναι πλούσιες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην εναρκτήρια συνεδρίαση του G20 στη Ρώμη, οι ηγέτες των είκοσι πιο ισχυρών οικονομικά χωρών του πλανήτη έδωσαν το πράσινο φως σε μια παγκόσμια συμφωνία η οποία βρίσκονταν στα σκαριά εδώ και μια δεκαετία.
Η συμφωνία έχει δυο σκέλη. Θέτει ως χαμηλότερο ποσοστό φορολόγησης των κερδών το 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα έσοδα για τις περισσότερες κυβερνήσεις και μεταφέρει τα έσοδα από τη φορολόγηση εκεί που οι επιχειρήσεις πωλούν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές και όχι εκεί που έχουν την έδρα τους οι επιχειρήσεις, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα.
Οι κυβερνήσεις των μεγάλων και πλούσιων χωρών αναμένεται να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι και από τις δυο προβλέψεις της συμφωνίας. Σύμφωνα με αναλύσεις, τα κέρδη από τη φορολόγηση που προβλέπει η συμφωνία για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα είναι 15 φορές περισσότερα από αυτά της Κίνας. Σύμφωνα με μια ακόμη ανάλυση το κέρδος για 52 αναπτυσσόμενες χώρες από το νέο τρόπο φορολόγησης των επιχειρήσεων διεθνώς, θα είναι περίπου 1,5 με 2 δισ. δολάρια το χρόνο, ποσό το οποίο αποτελεί μόνο ένα μικρό ποσοστό του αντίστοιχου κέρδους που θα έχουν οι μεγάλες και πλούσιες χώρες.
Η συμφωνία του G20 έχει ως στόχο να μειώσει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να μειώσουν τη φορολογία τους με το να φορολογούνται σε χώρες που έχουν χαμηλό ποσοστό φορολόγησης, όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία. Αυτό είχε γίνει πιο εύκολο με την παγκοσμιοποίηση, όπου επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να διασπείρουν την παράγωγή τους σε πολλές διαφορετικές χώρες, και με την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, που επέτρεπε στις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν πωλήσεις εκεί που δεν είχαν μεγάλη φυσική παρουσία.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι για να εφαρμοστεί η συμφωνία θα πρέπει να υιοθετηθεί σχετική νομοθεσία στις χώρες οι οποίες συμμετέχουν σε αυτή, κάτι το οποίο δεν θα είναι μια καθόλου εύκολη διαδικασία, διότι σε πολλές χώρες όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, αυτό θεωρείται διεθνής συμφωνία και θέλει επικύρωση από τα δυο τρίτα της Αμερικανικής Γερουσίας, μια όχι και τόσο εύκολη εξίσωση για την κυβέρνηση του Προέδρου, Μπάιντεν.