today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Το ΥΠΕΞ της Πολωνίας κάλεσε για εξηγήσεις τον πρέσβη του Βελγίου

Η Πολωνία κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του Βελγίου για να του εκφράσει «την αποδοκιμασία και την αγανάκτησή της» αφού ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο κατηγόρησε τη Βαρσοβία ότι «παίζει με τη φωτιά» στη διαμάχη της με την ΕΕ για το κράτος δικαίου.

Ο πρεσβευτής Λικ Ζακόμπ κλήθηκε να συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σίμον Σινκόφσκι βελ Σεκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. «Τέτοια δημόσια σχόλια (σ.σ. όπως αυτά του ντε Κρόο) δεν συμβάλλουν στο καλό κλίμα στις πολωνοβελγικές σχέσεις», πρόσθεσε.

Η πρεσβεία του Βελγίου στη Βαρσοβία δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

Ο Ντε Κρόο, αναφερόμενος σε δηλώσεις που είχε κάνει ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε μια συνέντευξή του, είπε σε μια ομιλία του, την Τετάρτη: «Παίζετε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, παίζετε με τη φωτιά όταν απειλείτε με πόλεμο τους Ευρωπαίους εταίρους σας για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους».

«Η ένωσή μας είναι μια ένωση αξιών, όχι αυτόματο μηχάνημα ανάληψης. Δεν μπορείτε να ενθυλακώνετε όλα τα χρήματα αλλά να αρνείστε τις αξίες», πρόσθεσε.

Μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times ο Μοραβιέτσκι είπε την Κυριακή ότι η Πολωνία θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για να αμυνθεί εάν οι Βρυξέλλες ξεκινήσουν «τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» παρακρατώντας πόρους με αφορμή τη διαμάχη τους για το κράτος δικαίου και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εκβιασμό.

«Τι θα γίνει αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινήσει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο; Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε.

Η Επιτροπή έχει ζητήσει από την Πολωνία να αναιρέσει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που, όπως υποστηρίζει, αυξάνει τον έλεγχο των πολιτικών επί των δικαστηρίων, προκειμένου να αποδεσμεύσει 36 δισεκατομμύρια ευρώ, πόρους που προορίζονται για την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Το Δικαστήριο της ΕΕ καταδίκασε πρόσφατα την Πολωνία να καταβάλει 1 εκατομμύριο ευρώ ημερησίως επειδή δεν εφάρμοσε προηγούμενη εντολή να διαλύσει το πειθαρχικό όργανο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ