today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

G20: Οι ηγέτες αναμένεται να δεσμευθούν σε μείωση της περιόδου για ανάπτυξη εμβολίων σε μια πανδημία

Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αναμένεται να δεσμευθούν στη στήριξη των προσπαθειών προκειμένου να μειωθεί στις 100 ημέρες η περίοδος που απαιτείται για την ανάπτυξη νέων εμβολίων, φαρμάκων και τεστ σε μία πανδημία, σύμφωνα με προσχέδιο κοινής ανακοίνωσης.

Σε φυσιολογικές συνθήκες, η ανάπτυξη εμβολίων χρειάζεται πάνω από μία δεκαετία, αλλά η πανδημία της COVID-19 πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου ταχύτητα στις έρευνες, τις δοκιμές και τις ρυθμιστικές διαδικασίες που κατέστησαν δυνατόν το να έχουμε εμβόλια μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Τώρα οι ηγέτες της G20 θέλουν η περίοδος αυτή να μειωθεί περαιτέρω.

Σε περιπτώσεις υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από μια πανδημία, «θα στηρίξουμε την επιστήμη προκειμένου να μειωθεί ο κύκλος για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, θεραπειών και διαγνωστικών μεθόδων από 300 σε 100 ημέρες», ανέφερε το προσχέδιο ανακοίνωσης που είδε το Reuters και που οι ηγέτες της G20 αναμένεται να υιοθετήσουν κατά τη διάρκεια συνόδου το σαββατοκύριακο στη Ρώμη.

Το προσχέδιο μπορεί και πάλι να υποστεί αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αλλά αξιωματούχοι είπαν ότι η δέσμευση αυτή αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ