today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία στον απόηχο της κηδείας της Φ.Γεννηματά

Στον απόηχο της κηδείας και της βαθιάς θλίψης που προκάλεσε σε όλη την κοινωνία,  η αιφνιδιαστική είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να θέσει την Ελλάδα σε τροχιά εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας και αυτό σηματοδοτεί η επίσκεψη του στη Σαουδική Αραβία και η συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής του «Middle East Green Initiative».

Του Κώστα Πασίση

Πρόκειται για μια σημαντική και μεγάλη  πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, για τη μείωση εκπομπών ρύπων και την εξισορρόπηση του αποτυπώματος των ορυκτών καυσίμων, μέσω της χρήσης τεχνολογίας “καθαρής” ενέργειας.

Η σύνοδος κορυφής MGI συγκεντρώσει εξέχοντες περιφερειακούς και διεθνείς ηγέτες με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και τη συγκέντρωση προσπαθειών για την υλοποίηση των κοινών περιβαλλοντικών δεσμεύσεων.

Με την παρουσία του στο συγκεκριμένο Φόρουμ ο Κυριάκος Μητσοτάκης  θέλει να καταστήσει σαφές μεταξύ άλλων  ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει προ πολλού σελίδα και πρωταγωνιστεί στις διεθνείς εξελίξεις, αφήνοντας πίσω της ένα ισχυρό γεωπολιτικό  αποτύπωμα.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας σήμερα βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη χώρα ήδη βρίσκεται συστοιχία πυραύλων Patriot, στο πλαίσιο της αμυντικής  συνεργασίας των δυο χωρών, που αποτυπώθηκε στη συμφωνία του περασμένου Απριλίου.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Middle East Green Ιnitiative, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα, John Kerry τον οποίο και ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την «πράσινη» μετάβαση και την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το 2030, με έμφαση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις πρωτοβουλίες για «καθαρά» ενεργειακά νησιά.

Για τις ενέργειες της αναφορικά με την πράσινη μετάβαση και την εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα στον τομέα της Ναυτιλίας και τη θεσμοθέτηση αυτόνομου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης.

Σε πολιτικό επίπεδο η επίσκεψη του  Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ σηματοδοτεί την ενίσχυση και εμβάθυνση των δεσμών της χώρας μας  με τη Σαουδική Αραβία και τη μετατροπή της διμερούς σχέσης σε στρατηγική εταιρική σχέση.

Μια εξέλιξη που ευνοείται από το ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει και τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με την Τουρκία.

Επίσης έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου αλλά και της επίσκεψης του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου υπογράφηκαν συμφωνίες αμυντικού ενδιαφέροντος και «κλείδωσαν» επενδύσεις.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η Άγκυρα τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτοξεύοντας απειλές τόσο στην Ελλάδα και την Κύπρο, όσο και σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης.

Στο Ριάντ, όμως ο Πρωθυπουργός έχει οικονομική και ενεργειακή  ατζέντα. Σημείο επαφής είναι η Πράσινη Ενέργεια που η θέλει να «περάσει» η Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη και η Ελλάδα αποτελεί έναν ασφαλή διάδρομο.

Ακόμη  θα συναντηθεί με Σαουδάραβες επιχειρηματίες.   Μεγάλο «όπλο» του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτές σημαντικές  επαφές  του είναι ότι σήμερα η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πόλο σταθερότητας στη Μεσόγειο.

Η εξέλιξη αυτή αναγνωρίζεται από τους ισχυρούς Πρίγκιπες της Σαουδικής Αραβίας και διευκολύνει τις επενδύσεις  Σαουδαραβικών κεφαλαίων στην Ελλάδα που παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έγινε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να  το επισημαίνουν στο κοινό ανακοινωθέν εκδόθηκε με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται η συνομολόγηση των κοινών ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και η ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά αλλά και διεθνή ζητήματα.

Επισημαίνεται ότι οι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας δεν περιορίζονται στο πολιτικό πεδίο αλλά διαπνέουν θέματα οικονομίας, εμπορίου, επενδύσεων, άμυνας, ασφάλειας, πολιτισμού και τουρισμού.

Γι’ αυτό και στο πλαίσιο των διμερών επαφών αναζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των δεσμών αυτών και εξειδίκευσης των πεδίων της συνεργασίας.

Υπογραμμίζεται η σημασία του νεοϊδρυθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος – Σ. Αραβίας για την ενίσχυση των δεσμών των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών και επισημαίνεται ότι εξετάστηκαν βήματα για την προαγωγή επενδυτικών πρωτοβουλιών και έργων συνδεσιμότητας. Αναφορά γίνεται βεβαίως και στη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Ελλάδα Σαουδική Αραβία Μητσοτάκης και οι δυο πλευρές όπως τονίζεται, επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευσή τους για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της ασφάλειας και της σταθερότητας με βάση τις θεμελιώδεις αρχές σεβασμού του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε θαλάσσιες ζώνες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας καθώς και την υποχρέωση αποχής από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Και οι δύο πλευρές τόνισαν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, ενώ τέλος επισημαίνεται ότι Πρωτοβουλίες για τον Τουρισμό αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ψηλά στην ατζέντα των διμερών επαφών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ