today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Ρωσία: Διαψεύδει ότι ασκεί πολιτικές πιέσεις στη Μολδαβία μέσω του φυσικού αερίου

Το Κρεμλίνο διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ του ρωσικού ομίλου Gazprom και της Μολδαβίας, που είναι αντιμέτωπη με μεγάλες ελλείψεις φυσικού αερίου, είναι «καθαρά εμπορικές», απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι ασκεί γεωπολιτική πίεση στο Τσισινάου.

«Όλα αυτά έχουν χαρακτήρα αποκλειστικά εμπορικό. Δεν υπάρχει πολιτικοποίηση» των διαπραγματεύσεων, σχολίασε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

Η Μολδαβία, μια χώρα 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, προμηθεύεται παραδοσιακά φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω της φιλορωσικής αυτονομιστικής περιοχής της Υπερδνειστερίας και της Ουκρανίας.

Όμως αφότου η Gazprom αύξησε τις τιμές της τον Οκτώβριο κατά σχεδόν 43%, μια κίνηση την οποία η κυβέρνηση της Μολδαβίας χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη και μη ρεαλιστική» για μία από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης, το Κισινάου είναι αντιμέτωπο με προβλήματα.

Οι μολδαβικές αρχές αναγκάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα να επιβάλουν κατάσταση ενεργειακής έκτακτης ανάγκης, γεγονός που τους επέτρεψε να αγοράσουν φυσικό αέριο από την Πολωνία, για πρώτη φορά από το 1991 όταν η Μολδαβία πέτυχε την ανεξαρτησία της.

Η Gazprom έχει προειδοποιήσει ότι θα αναστείλει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Μολδαβία, αν η χώρα δεν αποπληρώσει το χρέος της για προηγούμενες αγορές, ενώ οι δύο πλευρές δεν έχουν υπογράψει νέο συμβόλαιο, μετέδωσε το Σάββατο το πρακτορείο Interfax.

Από την πλευρά τους οι Financial Times, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης, ανέφεραν χθες Τρίτη ότι η Gazprom πρόσφερε στη Μολδαβία έκπτωση στο φυσικό αέριο με την προϋπόθεση η χώρα να τροποποιήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχει συνάψει με την ΕΕ και να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειες τις οποίες έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες.

Όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες αυτές της εφημερίδας, ο Πεσκόφ απάντησε ότι η πολιτική δεν εμπλέκεται στις συζητήσεις με τη Μολδαβία, τονίζοντας ότι το θέμα είναι πολιτικό.

«Υπάρχει ζήτηση για αέριο, μια εμπορική πρόταση, μια πρόταση μείωσης (της τιμής), αλλά και ένα πρόβλημα συσσώρευσης χρέους» από την πλευρά της Μολδαβίας, σχολίασε ο ίδιος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας Αντρέι Σπίνου βρίσκεται σήμερα στην Αγία Πετρούπολη για διαπραγματεύσεις με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ με στόχο να υπογράψουν μακροχρόνιο συμβόλαιο για την αγορά ρωσικού αερίου.

Πριν τη συνάντηση ο Σπίνου είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να πετύχει «μια διόρθωση» της τιμής που πρότεινε η Gazprom στο Τσισινάου.

Πρώην σοβιετική δημοκρατία η Μολδαβία είναι διχασμένη μεταξύ αυτών που επιθυμούν την περαιτέρω προσέγγιση της χώρας στη Ρωσία και αυτών που θέλουν την ένταξή της στην ΕΕ.

Επικριτές του Κρεμλίνου υποστηρίζουν ότι η Μόσχα αύξησε την τιμή του αερίου για να τιμωρήσει τη Μολδαβία μετά την εκλογή το 2020 της φιλοευρωπαίας προέδρου Μάγια Σάντου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ