today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Τουλάχιστον 18 νεκροί σε επίθεση εναντίον τεμένους στη Νιγηρία

Ένοπλοι κινούμενοι με μοτοσικλέτες εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον τεμένους στην πολιτεία του Νίγηρα, στη βόρεια Νιγηρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 πιστούς, δήλωσαν χθες Δευτέρα δύο κάτοικοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι ένοπλοι μπήκαν στην κοινότητα Μάζα-Κούκα, στην περιφέρεια Μασέγκου, περί τις 17:00, είπαν οι δύο κάτοικοι.

«Με το που έφθασαν, πήγαν κατευθείαν στο τέμενος κι άρχισαν να ρίχνουν στους πιστούς αδιακρίτως», αφηγήθηκε ο Αμντουλγκανίγιου Χασάν.

Ο Χασάν πρόσθεσε πως οι ένοπλοι απήγαγαν τουλάχιστον 10 πολίτες.

Ο Μπέλο Αγιούμπα, κάτοικος της κοινότητας και αυτόπτης μάρτυρας, συμπλήρωσε ότι τουλάχιστον άλλοι 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Εκπρόσωπος της πολιτειακής αστυνομίας στον Νίγηρα δεν απάντησε αμέσως σε κλήσεις και μηνύματα για σχόλια.

Η βόρεια και η κεντρική Νιγηρία έχουν μετατραπεί εδώ και περίπου μια δεκαετία σε θέατρο συχνών επιθέσεων πάνοπλων συμμοριών, στις οποίες οι αρχές γενικά αναφέρονται με τον όρο bandits -«κακοποιά στοιχεία», ή «ληστοσυμμορίτες»- και οι οποίες εφορμούν σε χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές, λεηλασίες, δολοφονίες και απαγωγές για λύτρα.

Ωστόσο, πολιτειακοί και τοπικοί αξιωματούχοι στην πολιτεία του Νίγηρα επισήμαναν στις αρχές του μήνα πως η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ εξαπλώνεται εκεί κι έχει καταλάβει αρκετές κοινότητες, προσφέροντας σε χωρικούς χρήματα και εντάσσοντάς τους στις τάξεις της για να πολεμήσουν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ