today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Α.Ξανθός: Σημαντική προτεραιότητα να επενδύσουμε στην υγειονομική και κοινωνική άμυνα της χώρας

Βρισκόμαστε εν μέσω ενός τέταρτου υγειονομικού κύματος και πρέπει να επικεντρώσουμε σε αυτή τη φάση στο πώς θα κάνουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση και πώς θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες θα αποτρέψουν να ζήσει η χώρα μια υγειονομική τραγωδία, όπως αυτή των προηγούμενων φάσεων. Τα παραπάνω τόνισε κατά την παρέμβασή του, ο πρώην υπουργός Υγείας, τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός, στο συνέδριο «health world 2021» με θέμα «Η κρίση της πανδημίας-η επόμενη ημέρα», που οργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Όπως είπε ο κ. Ξανθός, χρειάζεται ένα restart στην υγειονομική διαχείριση και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο έχει «βαλτώσει», με διερεύνηση του κοινωνικού προφίλ των ανεμβολίαστων και στοχευμένη παρέμβαση σε πληθυσμούς υψηλής ευαλωτότητας. Επίσης, χρειάζεται μια ανασυγκρότηση της προετοιμασίας και της παρέμβασης στο σύστημα υγείας, με έμφαση, σε αυτή τη φάση, στην προνοσοκομειακή διαχείριση με εμπλοκή της ΠΦΥ, με επιμερισμό του βάρους των νοσηλειών covid και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, κάτι που δεν έγινε την προηγούμενη περίοδο, όπως είπε ο κ. Ξανθός, ώστε «να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του ΕΣΥ, να μην υπάρξει μπλακ άουτ λειτουργικό στην αιχμή του κύματος, ούτε αποτρέψιμοι θάνατοι, ούτε το προβληματικό φαινόμενο της “κοβιντοποίησης” του συστήματος και της εγκατάλειψης των υπόλοιπων αναγκών υγείας του πληθυσμού». Ανέφερε μάλιστα, ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον τελευταίο χρόνο το 37% του πληθυσμού δηλώνει ότι δεν υποβλήθηκε σε αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες, ποσοστό που στα φτωχά στρώματα φτάνει στο 51%.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, είπε ότι πρέπει να προκύψει μια παρακαταθήκη για το δημόσιο σύστημα υγείας στην μετά covid εποχή.

Η πανδημία, είπε, έχει αναδείξει νέες ανάγκες και κάποιες είναι διαχειρίσιμες μόνο σε εθνικό επίπεδο. Τόνισε ότι αποτελεί κομβικής σημασίας η πρόταση για απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων για να προχωρήσει γρήγορα η ανοσοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού και να περιοριστεί το φαινόμενο της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων.

Στην Ελλάδα, σημείωσε, τις νέες ανάγκες που ανέδειξε η πανδημία οφείλει να αντιμετωπίσει ένα νέο δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο θα πρέπει να υποστεί μια ριζική αναδιοργάνωση και αυτή η παρέμβαση πρέπει να υποστηριχθεί με πόρους υλικούς και ανθρώπινους. Πρέπει να δοθεί έμφαση στην προνοσοκομειακή πτυχή του συστήματος, στην ΠΦΥ, στην κοινοτική φροντίδα, στις κατ’ οίκον υπηρεσίες, στη διασύνδεση της πρωτοβάθμιας υπηρεσίας με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, στην επείγουσα ιατρική και την μετανοσοκομειακή φροντίδα.

«Μόνο με την προϋπόθεση αν συγκλίνουμε με τους μέσους όρους της Ευρώπης σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες υγείας όλα τα παραπάνω είναι βιώσιμα και αποτελεσματικά», είπε ο πρώην υπουργός Υγείας. Πρόσθεσε ότι «είναι σημαντική προτεραιότητα να επενδύσουμε στην υγειονομική και κοινωνική άμυνα της χώρας. Η στήριξη και θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι όρος βιώσιμης ανάπτυξης, ευημερίας, κοινωνικής συνοχής και αξιοπρέπειας για την χώρα και τους πολίτες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ