today-is-a-good-day
25.1 C
Athens

Οι διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ μετά την υποψηφιότητα του Γ.Παπανδρέου

Η αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά και η υποψηφιότητα Παπανδρέου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αλλάζει το διακύβευμα της εσωκομματικής αναμέτρησης, που ήταν η ανασυγκρότηση και η ανανέωση του κόμματος και μετατοπίζει τη συζήτηση στο δίλημμα αυτόνομη πορεία ή συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ στο «σχήμα» της Προοδευτικής Διακυβέρνησης.

Αυτή είναι μια συζήτηση που γίνεται πλέον, όχι μόνο στην Χαριλάου Τρικούπη, άλλα στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου.

Του Κώστα Πασίση

Επισήμως στην κυβέρνηση δεν κάνουν κάποιο σχόλιο για τις εσωκομματικές διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ, ανεπίσημα, όμως, η προσθήκη Παπανδρέου συζητείται στις εσωτερικές πολιτικές συσκέψεις για το τι σηματοδοτεί για την επόμενη ημέρα στο ΚΙΝΑΛ.

Ακριβώς η ίδια συζήτηση γίνεται και στην Κουμουνδούρου, μιας και ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δήλωση του μίλησε για διαμόρφωση «προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης», κλείνοντας το …αριστερό μάτι στον Αλέξη Τσίπρα που έχει ως κεντρικό αφήγημα τη «Προοδευτική Διακυβέρνηση», όταν γίνουν εκλογές με απλή αναλογική.

Στελέχη του Γ. Παπανδρέου, προφανώς γνωρίζοντας που θα γίνει «focus» έσπευσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, λέγοντας -κατόπιν εορτής – ότι ο πρώην Πρωθυπουργός είναι απέναντι τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ και στόχος του είναι ο επαναπατρισμός των στελεχών που μετακόμισαν σε άλλη πολιτική στέγη ή αδρανοποιήθηκαν οικειοθελώς…

Στο ΣΥΡΙΖΑ κινούνται σε …ρυθμούς Παπανδρέου καθότι ένα μεγάλο κομμάτι στελεχών προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Χρ. Σπίρτζης, ο Γ. Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και επεξεργάζονται σενάρια αντιδεξιού μετώπου, υπό την προϋπόθεση βέβαια της εκλογής του.

Απορίες για την υποψηφιότητα Παπανδρέου…

Η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου ήταν απρόσμενη και για τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ με το σκεπτικό ότι ο πρώην Πρωθυπουργός ήταν ένα από τα πρόσωπα, εγγυητές της ενότητας του κόμματος, κάτι που δε διασφαλίζεται με την απόφαση του να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του Κινήματος.

Ενώ κανείς ακόμη στο ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι νοιάζεται περισσότερο να αποκαταστήσει την υστεροφημία του, καθότι έφυγε από το πολιτικό παιχνίδι με τη ρετσινιά, μιας ιστορικής γκάφας, όπως ήταν το σοκ που προκάλεσε στην Ευρώπη η πρόταση του για το περιβόητο δημοψήφισμα, αναφορικά με το δεύτερο μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριου του 2015 ο Γ. Παπανδρέου αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε το ΚΙΔΗΣΟ.

Καρφιά από Λοβέρδο

Όπως και να χει πάντως η κίνηση του άναψε «φωτιές» και αυτό προκύπτει από τη χθεσινή δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος προέβη στο εξής αιχμηρό σχόλιο.

Η δική μου υποψηφιότητα θα καταστρέψει κάθε σενάριο που μπροστά μου λανσάρεται ως δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και Βαρουφάκη».

Στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει, εμμέσως πλην σαφώς, την προαναφερθείσα κουβέντα για την επόμενη ημέρα στο ΚΙΝΑΛ.

Οι νέες ισορροπίες

Η αποχώρηση της Γεννηματά και το «μπάσιμο» Παπανδρέου στη κούρσα διαδοχής έφερε τα πάνω κάτω στη Χαρ. Τρικούπη. Ο Βασίλης Κεγκέρογλου αποσύρθηκε από τη μάχη προς …χάριν του Γ. Παπανδρέου.

Ταυτόχρονα όμως προκλήθηκαν και αντισυσπειρώσεις με δεδομένο ότι Παπανδρέου, Γερουλάνος, Χρηστίδης Καστανίδης «ψαρεύουν» στην ίδια εκλογική δεξαμενή.

Χθες το απόγευμα αποκρυσταλλώθηκε το παζλ των «μνηστήρων», στις εσωκομματικές εκλογές του πρώτου γύρου στις 5 Δεκεμβρίου.

Θα συμμετάσχουν οι: Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, Γ. Παπανδρέου, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος, Παύλος Χρηστίδης, χωρίς να είναι βέβαιο ακόμη αν θα παραμείνουν στη «κούρσα» μέχρι τέλους όλοι η σημερινοί υποψήφιοι.

Οι επερχόμενες δημοσκοπήσεις που θα δείξουν τη δυναμική των υποψηφίων, οι στρατηγικές αλλά και οι πιθανές «συμμαχίες» που θα γίνουν ενδιάμεσα, μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των διεκδικητών του «θρόνου» του ΚΙΝΑΛ.

Όπως εξελίσσεται η εσωκομματική κούρσα θυμίζει τα παιχνίδια εξουσίας στην ιδιαίτερα δημοφιλή σειρά «Gαme of Thrones».

Έτσι, εκτιμάται ότι στο …τέλος της, τη μεγάλη μάχη θα δώσουν οι βασικοί πρωταγωνιστές που είναι οι Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Γ. Παπανδρέου.

Ο πρώην Πρωθυπουργός εμφανίζεται να έχει μαζί του ορισμένα στελέχη της παλαιάς φρουράς του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Δημήτρης Ρέππας, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Γιώργος Πεταλωτής κ.α και φιλοδοξεί να πάρει με το μέρος του και ένα «κομμάτι» των «Γεννηματικών».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστηρίζεται από βουλευτές, όπως η Χαρά Κεφαλίδου, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος η Νάντια Γιαννακοπούλου η ευρωβουλευτής Ευα Καιλή και μεγάλο «στρατό» κομματικών στελεχών.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αντλεί τις περισσότερες δυνάμεις του από το ισχυρό εκσυγχρονιστικό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ αλλά και στελέχη με κεντροαριστερές καταβολές.

Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποια παρασκηνιακά σενάρια σύμφωνα με τα οποία στον πιθανό δεύτερο γύρο, στις 12 Δεκεμβρίου, θα υπάρξει μια αλληλοϋποστήριξη των δυο τελευταίων σε βάρος του Γ. Παπανδρέου για καθαρά πολιτικούς λόγους…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ