today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

ΟΑΕΔ: Προσλήψεις περισσότερων εργαζομένων καθαριότητας με λιγότερο κόστος για το Δημόσιο

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διευκρινίζει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί για το κόστος και τις θέσεις εργασίας με βάση το νέο σύστημα καθαριότητας στον ΟΑΕΔ.

Όπως υπογραμμίζει, προ ημερών στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, με τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει ο ΟΑΕΔ, εφαρμόζοντας τις προβλέψεις του ν. 4765/2021 του υπουργείου Εσωτερικών, μειώνεται η δαπάνη και ο διοικητικός φόρτος για το Δημόσιο, ενώ ενισχύεται η απασχόληση, αφού προσλαμβάνονται 41 περισσότεροι υπάλληλοι καθαριότητας στον ΟΑΕΔ σε σχέση με πριν.

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

«1. Οι 500 συμβασιούχοι είχαν προσληφθεί  στον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4506/2017, που προέβλεπε τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας από οργανισμούς του ευρύτερου Δημοσίου με δημόσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η σχετική Πρόσκληση 1Α/2019 (ΣΟΧ) προέβλεπε τη δυνατότητα προσλήψεων ορισμένου χρόνου, διάρκειας 24 μηνών, χωρίς τη δυνατότητα ανανέωσής τους, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

2. Συγκεκριμένα, με το ν. 4765/2021 και, ειδικότερα, με το άρθρο 61  αυτού, καταργήθηκε το άρθρο 8 του ν. 4506/2017. Επομένως, ο ΟΑΕΔ εφαρμόζει μία γενική κυβερνητική ρύθμιση που υιοθετήθηκε, μεταξύ άλλων, για να περιοριστεί το κόστος για το Δημόσιο.

3. Οι σχετικές διατάξεις του ν. 4765/2021 αποσκοπούν στον εξορθολογισμό του κόστους της πλήρωσης θέσεων για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας οργανισμών και φορέων του Δημοσίου, μέσω διενέργειας μίας κεντρικής διαδικασίας, έναντι πολλών κατακερματισμένων. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται το συνολικό δημοσιονομικό κόστος, επιταχύνεται η διαδικασία πλήρωσης των αναγκαίων θέσεων και ενισχύεται η αποτελεσματικότητά της, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

4. Στη βάση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, ο ΟΑΕΔ προχώρησε πρόσφατα στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας στα κτίρια όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Οργανισμού. Η ετήσια προϋπολογισθείσα δαπάνη του εν λόγω διαγωνισμού, που αφορά στην πρόσληψη 541 εργαζομένων καθαριότητας, είναι 3,753 εκατ. ευρώ και είναι σημαντικά χαμηλότερη από τη δαπάνη του διαγωνισμού του 2019 (για την πρόσληψη των 500 εργαζομένων στην καθαριότητα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), που αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ, ιδίως αν ληφθούν υπόψη αφενός μεν οι επιπρόσθετες δαπάνες που επωμίστηκε ο ΟΑΕΔ για την προμήθεια ειδών καθαρισμού αφετέρου δε το διοικητικό κόστος της επιλογής και διαχείρισης του προσωπικού. Τα βάρη  αυτά τώρα θα επωμιστεί ο ανάδοχος του έργου και συμπεριλαμβάνονται στην προϋπολογισθείσα δαπάνη.

5. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΑΕΔ, το μέσο μηνιαίο όφελος για το Δημόσιο από το φετινό διαγωνισμό σε σύγκριση με τις δημόσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου του 2019, συμπεριλαμβανομένων των λοιπών δαπανών, ξεπερνά το 25% ανά υπάλληλο καθαριότητας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ