today-is-a-good-day
19.9 C
Athens

Ερώτηση 64 βουλευτών ΣΤΡΙΖΑ στον υπουργό Οικονομικών σχετική με τις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης

Eρώτηση για τις «ανησυχητικές αναθεωρήσεις προς τα κάτω των δαπανών του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» για το 2021 κατέθεσαν 64 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση.

Στην ερώτηση τους προς τον υπουργό Οικονομικών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν ότι  ενώ στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2021, η οποία κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2020, οι προβλεπόμενες δαπάνες άγγιζαν τα 2.635 εκατ. ευρώ, μόλις 7 μήνες αργότερα στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής 2022-2025, το οποίο εγκρίθηκε στις 1/7/2021, οι εκτιμήσεις για τις δαπάνες αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω κατά 1.075 εκατ. ευρώ.

«Δεδομένης της κρισιμότητας των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και των μακροοικονομικών στόχων που τίθενται από την κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, όπου στηρίζονται κατά κύριο λόγο στην ταχύτατη ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δημιουργείται έντονη ανησυχία ως προς την πορεία υλοποίησης των δράσεων και τον ρυθμό απορρόφησης των πόρων του Ταμείου», αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου και καταλήγει:

«Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό, ποια είναι σήμερα η σχεδιαζόμενη απορρόφηση των επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης για το 2021, ποια η απορρόφηση στο σκέλος των δανείων για την ίδια χρονιά. Δεδομένης της πολύ χαμηλότερης των προσδοκιών απόδοσης του προγράμματος για το 2021, ο Υπουργός ερωτάται επίσης σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα υποεκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης για το 2022».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ