today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Θα φέρει ακραία καιρικά φαινόμενα σε Β. Ιόνιο, Ήπειρο, Δυτ. Στερεά Ελλάδα και Πάτρα

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σήμερα Πέμπτη εξαιτίας της νέας κακοκαιρίας «Μπάλλος», καθώς επίσης χιόνια σε ορεινές περιοχές, πτώση της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά και άνεμοι έως 7 Μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα, οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως σε νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις αναμένονται κατά κύριο λόγο στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στα νότια θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Θράκη θα κυμανθεί από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου, στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 9 έως 13, στη Θεσσαλία από 9 έως 14, στην Ήπειρο από 9 έως 20, στη Στερεά από 13 έως 19, στην Πελοπόννησο από 10 έως 21, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 19, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 12 έως 20, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 12 έως 23, στις Κυκλάδες από 13 έως 24, στα Δωδεκάνησα από 15 έως 23 και στην Κρήτη από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται να σημειωθεί προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ, όμως από το πρωί θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 έως 5 και τοπικά έως 6 Μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί ο Θερμαϊκός και οι Σποράδες, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 Μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 και από το απόγευμα 4 έως 6 Μποφόρ. Στο βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο νότιο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές έως νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές, οι οποίες από το μεσημέρι θα ενισχυθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ και από το πρωί ως το απόγευμα 2 έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ και στο Θερμαϊκό 4 έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 10 έως 12 βαθμούς.

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, είπε χθες ο  υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδης. Ο υπουργός κάλεσε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

1) Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.

2) Μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν βλέπουμε να υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας.

3) Για κανέναν λόγο δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα, καθώς έχουμε δει δυστυχώς πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, ότι υπάρχουν θύματα εξαιτίας αυτής της αβλεψίας.

«Είμαστε όλοι σε εγρήγορση, είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Δεν υπάρχει θέμα πανικού. Εάν συντονιστούμε σωστά, θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Το κράτος είναι δίπλα στον πολίτη, με βασική προτεραιότητα να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών» τόνισε χθες ο κ. Στυλιανίδης, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Μήνυμα του 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα σε Β. Ιόνιο, Ήπειρο, Δυτ. Στερεά Ελλάδα και Πάτρα

Το μήνυμα αναφέρει: “Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή που μπορεί να πλημμυρίσουν. Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από άνεμο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ