Δ.Τζανακόπουλος κατά της κυβέρνησης: Έχει συγκροτήσει σύστημα χειραγώγησης της κοινής γνώμης

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συγκροτήσει σύστημα χειραγώγησης της κοινής γνώμης και απόκρυψης οποιασδήποτε φωνής τής ασκεί κριτική, γεγονός που τελικά πλήττει τη Δημοκρατία», ανέφερε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας χθες το βράδυ, Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, στον τηλεοπτικό σταθμό BLUESKY.

«Η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά γενικώς και αορίστως τις δημοσκοπήσεις», σημείωσε, «αλλά συγκεκριμένο περιστατικό». «Ζητάμε τη διερεύνηση των ειδικών σχέσεων που φαίνεται να έχει με την κυβέρνηση ο ιδιοκτήτης της δημοσκοπικής εταιρείας OpinionPoll, ο οποίος έλαβε 270.000 ευρώ μέσω άλλης εταιρείας με απευθείας αναθέσεις», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Επομένως, η πρόταση για εξεταστική γίνεται για να ελεγχθεί συγκεκριμένο περιστατικό διοχέτευσης κρατικού χρήματος -χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων- σε ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας με ενέργειες της κυβέρνησης», πρόσθεσε. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «είχε ζητήσει από τον Μάιο την κατάθεση του συνόλου των στοιχείων σχετικά με τις πρακτικές δημοσκοπήσεων της εταιρείας OpinionPoll στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κάτι που η ΝΔ -εκμεταλλευόμενη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία- μπλόκαρε».

Ερωτηθείς για την εταιρεία δημοσκοπήσεων MARC, είπε πως «η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει εάν ο κ. Μητσοτάκης και το Μέγαρο Μαξίμου συνεργάζεται με τον κ. Γεράκη, διευθύνοντα σύμβουλο της MARC».

Κάνοντας λόγο για μία σταθερή πρακτική εδώ και χρόνια «οι δημοσκοπήσεις να μην αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία», επανέλαβε χαρακτηριστικά παραδείγματα: «Πριν τις εκλογές του Ιουλίου 2019, ο μέσος όρος της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο σύνολο 21 δημοσκοπήσεων ήταν στις 15 μονάδες και η διαφορά στην κάλπη τελικά ήταν 8,5 μονάδες, ενώ ανάλογη κραυγαλέα απόκλιση μεταξύ δημοσκοπήσεων και πραγματικού αποτελέσματος είχαμε και στο δημοψήφισμα του 2015».

Αναφερθείς στις εξελίξεις στην Αυστρία, ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε: «Εκεί υπήρξε ένα παρόμοιο περιστατικό με αυτό που αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών για τον κ. Γεωργιάδη. Ο καγκελάριος Κουρτς φέρεται να χρηματοδοτούσε -μέσω της κυβέρνησής του- συγκεκριμένη εταιρεία για να τον δείχνει “ανεβασμένο”, όπως και δημοσιογράφους για να τον λιβανίζουν. Μετά την αποκάλυψη αυτή, η Αυστρία βούιζε επί δέκα μέρες, με αποτέλεσμα ο καγκελάριος να μην μπορέσει να αντέξει την πίεση και να παραιτηθεί. Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας, έχουμε την αποκάλυψη από την Εφημερίδα των Συντακτών ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης, κάνει απευθείας αναθέσεις σε στενό συνεργάτη του κουμπάρου του για να χειραγωγεί ενδεχομένως συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις. Και η είδηση αυτή είναι “εξαφανισμένη” από παντού στα μέσα ενημέρωσης.

«Η συντριπτική πλειονότητα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη χώρα μας λειτουργεί σήμερα ως ένα σύστημα συγκάλυψης ακραίων περιστατικών αδιαφάνειας και διαφθοράς, καλύπτοντας και αποσιωπώντας οποιαδήποτε φωνή κριτικής και διαφοροποίησης απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη», υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας πως «αυτό δεν είναι ζήτημα απλώς και μόνο πολιτικών ή ιδεολογικών κατευθύνσεων, είναι πρόβλημα για τη Δημοκρατία».

Όσον αφορά τη συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε: «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονων κοινωνικών διεργασιών και πολιτικών μετατοπίσεων». «Φαίνεται στις μετρήσεις -στο μέτρο που εκφράζουν την κατάσταση στην κοινωνία- ότι διαμορφώνεται μια πλειοψηφική τάση που βλέπει πως τα πράγματα δεν πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε, προσθέτοντας: «Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση είναι μια πραγματικότητα, η φθορά της είναι τεράστια και αυτό δημιουργεί το έδαφος για την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα».

Τέλος, εκφράζοντας τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε: «Της εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να αντιμετωπίσει αυτήν την περιπέτεια, είμαι σίγουρος ότι έχει το ψυχικό σθένος και τη δύναμη να τα καταφέρει και σε αυτήν τη μάχη, που είναι η πιο σημαντική και η πιο δύσκολη».