today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

To μήνυμα Κ.Καραμανλή σε Ε.Ε. και Τουρκία

Κοινή εμφάνιση με Α.Σαμαρά και Κ.Μητσοτάκη

Η Ευρώπη να σταματήσει να κλείνει τα μάτια στις προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος.  Το «καθαρό» και συνάμα ηχηρό αυτό μήνυμα στέλνει  ο Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στο Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», με αφορμή  την επέτειο των 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Μια εκδήλωση που σηματοδοτεί παράλληλα και την αρραγή ενότητα της ΝΔ, μιας και σε αυτή θα είναι παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και  ο Αντώνης Σαμαράς.

Η κοινή παρουσία των τριών ηγετών της ΝΔ αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία καθώς συνέπεσε με τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κ.Ο  που πυροδότησε διάφορα σενάρια, εκπορευόμενα κυρίως από την Κουμουνδούρου, περί σύγκρουσης των παραδοσιακών τάσεων στη ΝΔ.  Ωστόσο η «εικόνα» με τους «τρεις» στην ίδια εκδήλωση και ο «θερμός» χαιρετισμός του Πρωθυπουργού δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω μικροπολιτικές αναλύσεις.

Του Κώστα Πασίση

Τα βλέμματα όλων ωστόσο θα είναι στον Κώστα Καραμανλή με το σκεπτικό ότι η  τελευταία παρέμβαση του έγινε τον Οκτώβριο του 2019, σε εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη όπου πήρε σαφείς αποστάσεις από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Έκτοτε ο Κώστας Καραμανλής απέφυγε τις δημόσιες τοποθετήσεις, επιστρέφοντας στην παλαιά τακτική του.  Όπως επισημαίνουν όμως, συνεργάτες του παραμένει στην «πρώτη γραμμή» και εγγυάται την ενότητα του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής θα αναφερθεί στα εθνικά θέματα και δη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ασκώντας παράλληλα ευδιάκριτη  κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρώην Πρωθυπουργός θα μιλήσει ευθέως για ευρωτουρκικές διαφορές και όχι ελληνοτουρκικές, προσθέτοντας και το δικό του στίγμα για το πως βλέπει τα τεκταινόμενα.

Καθαρά θετικό πρόσημο βάζει και στην Ελληνογαλλική συμφωνία και όπως επισημαίνεται, τονίζει  τη μεγάλη στρατηγική σημασία της για την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να ξεκινήσει  την ομιλία του με τις σημαντικές  πολιτικές παρακαταθήκες που άφησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως είναι:

-Η  συμβολή του στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, μετα την επταετή δικτατορία.

-Τις επιτυχείς διαπραγματεύσεις της τότε κυβέρνησης του για ένταξη της Χώρας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

-Η ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου.  Ενα μεγάλο και δύσκολο στοιχημα, με βάση τις συνθήκες της εποχής.

-Την εμπέδωση ενός πολιτικού πολιτισμού μεταξύ των κομμάτων, με την αποφυγή ακροτήτων και οξύτητας. Ένα μήνυμα που είναι επίκαιρο και σήμερα…

Παρόντες θα είναι ο Αχ. Καραμανλής, ο Γ. Βαρβιτσιώτης, ο Π. Μολυβιάτης, ο Γ. Τραγάκης. Επίσης πρόσκληση έχουν λάβει οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ