today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Το αυτογκολ του ΣΥΡΙΖΑ με το αίτημα για εξεταστική

Κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου αποτελεί από πλευράς Τσίπρα η κατάθεση πρότασης για εξεταστική επιτροπή σχετικά με τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, μέσω χρηματοδότησης συγκεκριμένων ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις, μιας και η κυβέρνηση προσανατολίζεται να διερευνήσει τι έγινε με το δημόσιο χρήμα από το 2015.

Τα επόμενα βήματα του Μαξίμου αναφορικά με το χειρισμό της «Εξεταστικής Σύριζα», αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για το τι έχει γίνει στη χώρα από το 2015 και μετά για όλα αυτά τα ζητήματα. Νομίζω ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση από κανέναν από το πολιτικό φάσμα, από τα πολιτικά κόμματα, για να μπούμε σε αυτή την κουβέντα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σηκώνοντας το γάντι που πέταξε η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Το επικρατέστερο σενάριο που συζητείται στο Μαξίμου είναι η κυβερνητική πλειοψηφία να φέρει στη Βουλή τη δική της πρόταση για τη σύσταση της εξεταστικής Επιτροπής που θα  περιλαμβάνει και τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ερμηνείες

Η κυβέρνηση αποδίδει τη συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία  του Αλέξη Τσίπρα στην « πολιτική του αποτυχία και η ανεπάρκειά του στα κεφαλαιώδη ζητήματα που συμβαίνουν στην πατρίδα και την κοινωνία». Και αυτό επειδή  η Αξιωματική Αντιπολίτευση έμεινε εκθέτη στη κοινή γνώμη, χάνοντας πολλούς πόντους από την αρνητική στάση της στην ελληνογαλλική Συμφωνία, στην αντιμετώπιση της πανδημίας άλλα και στην καλή πορεία της οικονομίας.

Εκτός της προαναφερθείσας ερμηνείας, κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας τις εξελίξεις αναφέρουν ότι η Κουμουνδούρου  αποκαλύπτει σταδιακά  το πολιτικό αφήγημα  με όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου της επόμενης ημέρας.

Ένα  νέο «story»  πόλωσης, μια «συνταγή» που γνωρίζει καλά εδώ και πολλά χρόνια.  Άλλωστε από το «βάθος του μυαλού» του Αλέξη Τσίπρα, ποτέ δεν έφυγε η σκέψη ότι το Μαξίμου ετοιμάζεται να αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, τα τελευταία 24 καυχώνται ότι ο αρχηγός τους με τη κίνηση του κατόρθωσε να συσπειρώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης γύρω του και να «σπάσει» το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Στην υπόθεση, όμως, υπάρχει και ένα κάπως πονηρό σενάριο. Σύμφωνα με αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προέβη στη κίνηση αυτή για να στείλει ένα μήνυμα στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, ότι σε περίπτωση επανόδου στην Εξουσία, «θα λογαριαστούμε»…

«Μπούμερανγκ»

Αφορμή για την κατάθεση πρότασης εξεταστικής ήταν η παραίτηση του Αυστριακού Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κούρτς, μετά τις αποκαλύψεις περί  χρηματοδότησης δημοσίευσης παραποιημένων δημοσκοπήσεων και θετικές προς το πρόσωπο του μετρήσεις.

Η πρωτοβουλία Τσίπρα όμως  κινδυνεύει να γίνει «μπούμερανγκ» καθώς θα επανέλθουν στο προσκήνιο «αμαρτωλές» ιστορίες από το παρελθόν όταν συνεργάτες του τότε Πρωθυπουργού  έστηναν σε χρονο-ρεκορ εταιρείες δημοσκοπήσεων που έδειχναν τη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στα όρια του στατιστικού λάθους.

Και όπως επισημαίνεται  θα ξαναθυμηθούμε τα «βοσκοτόπια», τις  εξωχώριες  εταιρείες, τα «πακέτα» με εκατομμύρια που εξαφανίστηκαν με «μαγικό» τρόπο στην πορεία για να στηθούν εφημερίδες, φιλικές προς το ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ διαμηνύουν ότι θα στηρίξουν μια  αυτοτελή πρόταση για τη σύσταση της εξεταστικής Επιτροπής που θα περιλαμβάνει και την περίοδο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην εξουσία.

Μια κίνηση που αποκαλύπτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας  δεν «έστησε» κάποιο μεγάλο αντιπολιτευτικό μέτωπο προς την κυβέρνηση και το «ναι» στην Εξεταστική ήταν συγκυριακή υπόθεση…

Και η αναπάντεχη εξέλιξη…

Μετά την άμεση αντίδραση της ΝΔ, που δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση, ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε λέγοντας ότι  αποδέχεται τη σύσταση Εξεταστικής επιτροπής και για τα δικά του πεπραγμένα.

Ωστόσο μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής «μετρίασε» τα …πανηγύρια στην Κουμουνδούρου.

Χθες είδε το φως της δημοσιότητας η εισαγγελική πρόταση για το Μάτι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται προκύπτουν ευθύνες του κρατικού μηχανισμού και των αυτοδιοικητικών παραγόντων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και παραπέμπονται σε δίκη συνολικά 27 άτομα, ανάμεσά τους την πρώην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ