today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Αλ.Τσίπρας από Κρήτη: Να μη γίνουν πρόσφυγες στον τόπο τους οι πληγέντες

Σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη που πραγματοποίησε σε πληγείσες περιοχές των δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών-Αστερουσίων.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η αποκατάσταση των ζημιών, εντός ενός οικιστικού σχεδίου για την ανακατασκευή και ανοικοδόμηση.

« Νομίζω ότι εκεί πρέπει να πέσει το βάρος της αυτοδιοίκησης. Να γίνει σωστά και συντονισμένα η προσπάθεια σε συνεργασία και με τους κατοίκους, ώστε να δούμε αυτή τη μεγάλη τραγωδία και ως ευκαιρία να αφήσουμε κάτι καλύτερο σε αυτόν τον τόπο, σε συνδυασμό με την προσπάθεια να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα κρατήσει τους ανθρώπους στον τόπο τους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ως αντιπολίτευση οφείλουμε να επισημαίνουμε τις ευθύνες της Κυβέρνησης και να μην αφήσουμε τους ανθρώπους στην τύχη τους.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις «με δικαιοσύνη και κατά προτεραιότητα με βάση τις ανάγκες», εξηγώντας ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αγωνία των πολιτών.

«Η αγωνία αφορά το μέλλον του τόπου, να μην ερημώσουν τα χωριά και να μη γίνουν οι άνθρωποι πρόσφυγες στον τόπο τους. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ότι πολύς κόσμος στο Αρκαλοχώρι έχει μείνει χωρίς εισόδημα, καθώς περισσότερες από 200 επιχειρήσεις που απασχολούν και προσωπικό, δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί χωριστά, ενώ πρότεινε τη χορήγηση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης έως ότου αποκατασταθεί η κανονικότητα της εργασίας τους, αλλά και την καταβολή μη επιστρεπτέας προκαταβολής, ταυτόχρονα με τη δυνατότητα να μπουν σε προγράμματα που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να ζήσουν.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο κρίσιμο, όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα της αναθεώρησης του ΦΕΚ, βάσει του οποίου οι πληγέντες θα λάμβαναν τις αποζημιώσεις τους.

«Ενώ αρχικά με βάση το νόμο θα υπήρχε αποκατάσταση στο 80% από την πλευρά της πολιτείας και κατά 20% άτοκο δάνειο για όλες τις ιδιοκτησίες, προχθές βγήκε ένα νέο ΦΕΚ που στην πραγματικότητα αναιρεί το προηγούμενο, λέγοντας ότι αυτό θα ισχύσει μόνο για μια ιδιοκτησία για κάθε φυσικό πρόσωπο. Αντιλαμβάνεστε ότι αν κάποιος έχει ένα σπίτι, αλλά και έναν επαγγελματικό χώρο στην ιδιοκτησία του που έχουν καταστραφεί, και με βάση το πρώτο ΦΕΚ είχε πάρει αποζημίωση, τώρα του ζητούν να επιστρέψει πίσω χρήματα. Αυτό δεν το έχω ξαναδεί σε καταστάσεις έκτακτων φαινομένων κατά τις οποίες η πολιτεία σπεύδει να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι αυτό δείχνει το έλλειμμα συντονισμού και ασυνέπειας της πολιτείας, που δεν θα σωθεί με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που είναι η διαφορά. Όπως επισήμανε, είναι αναγκαιότητα να αποκατασταθεί το ζήτημα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, επίσης, αναφέρθηκε στους μαθητές και τα σχολεία, χαρακτηρίζοντας απόλυτα εύλογο και δίκαιο το αίτημα των μαθητών που ζητούν να μην είναι για χρόνια σε τηλεκπαίδευση.

«Πρέπει να προτεραιοποιηθεί η δυνατότητα να υπάρξει έστω και μέσα από προκάτ κατασκευές, η δυνατότητα δια ζώσης εκπαίδευσης» είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ταυτόχρονα για τους μαθητές της τρίτης Λυκείου ζήτησε να ισχύσει ότι έχει ισχύσει μέχρι σήμερα για σεισμόπληκτες περιοχές, και να μοριοδοτηθούν για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία έκανε αναφορά και στην ανάγκη έγκαιρης εγκατάστασης των οικίσκων « για να μην υπάρχουν άνθρωποι που να συνεχίζουν να ζουν σε σκηνές» προσθέτοντας ότι οι οικίσκοι θα πρέπει να τοποθετηθούν και σε σημεία κοντά στις οικίες των πληγέντων, οι οποίοι δεν θα είναι καθόλου εύκολο να μετακινούνται.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία στο Ηράκλειο, ζήτησε τη στήριξη του κ. Τσίπρα για την επόμενη μέρα. Ο κ. Αρναουτάκης επισήμανε την ανάγκη συνέργειας και συνεργασίας των φορέων αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία «για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει και κυρίως στο θέμα της στέγασης των ανθρώπων που έχουν πληγεί και ενόψει του χειμώνα που έρχεται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ