Η Ε.Ε. διαβεβαίωσε την Ουκρανία ότι θα διασφαλίσει σταθερές ενεργειακές προμήθειες φυσικού αερίου

ΑΠΕ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σύνοδο κορυφής Ουκρανίας-Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο και στην οποία συμμετείχε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέμα τα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, διαβεβαίωσαν την Ουκρανία, ότι η Ε.Ε. θα βοηθήσει την Ουκρανία να διασφαλίσει σταθερές προμήθειες φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα και να θωρακίσει τη χώρα από οποιαδήποτε μείωση της ρωσικής παραγωγής.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφερόμενος στις ανησυχίες της Ουκρανίας για την μακροπρόθεσμη συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα η Ουγγαρία με την Ρωσία για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου με την οποία παρακάμπτονταν το σύστημα των ουκρανικών αγωγών διαμετακόμισης φυσικού αερίου, η οποία είχε ζητήσει από την Ε.Ε. να διερευνήσει αν η εν λόγω συμφωνία παραβιάζει τους ενεργειακού κανόνες της Ε.Ε., κατέστησε σαφές ότι η Ουγγαρία ως μέλος της Ε.Ε. είναι ελεύθερη να συνάπτει διμερείς συμφωνίες.

«Τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να κάνουν διμερείς συμφωνίες», δήλωσε ο Μπορέλ. «Απ’ όσο γνωρίζω στην συμφωνία μεταξύ της Ουγγαρίας και της Gazprom δεν υπάρχει τίποτα το μη νόμιμο, τίποτα που να αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία», πρόσθεσε ο Μπορέλ.