today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Κ.Φραγκογιάννης: Το όραμα της Αστυπάλαιας μας κάνει να είμαστε στην κορυφή του κόσμου

Το όραμα της κυβέρνησης για μετάβαση σε βιώσιμα και οικολογικά μοντέλα διαβίωσης και την πορεία των εργασιών για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου e-Astypalea εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης κατά την πρόσφατη διήμερη επίσκεψή του στην Αστυπάλαια με διυπουργικό κλιμάκιο της κυβέρνησης από τα υπουργεία Εξωτερικών, Ενέργειας και Μεταφορών, αλλά και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.

Την εκδήλωση ενημέρωσης διοργάνωσε ο Δήμος Αστυπάλαιας στο λιμάνι του νησιού και συμμετείχαν πολίτες και φορείς που έθεσαν ερωτήσεις στους ομιλητές.

Ο κ. Φραγκογιάννης εστίασε τις απαντήσεις του στους 4 πυλώνες του έργου διαβεβαιώνοντας ότι το πλάνο για τη δημιουργία του πρώτου υβριδικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα γενναίας επιδότησης των κατοίκων του νησιού για αλλαγή των συμβατικών τους αυτοκινήτων με ηλεκτρικά νέας γενιάς, ενώ τόνισε και την απόφαση των συστημικών τραπεζών να παράσχουν χαμηλότοκα προγράμματα χρηματοδότησης όλων των δανείων για την αγορά των νέων οχημάτων. «Το όραμα είναι αυτό που μας έχει κάνει να είμαστε στην κορυφή του κόσμου σε αυτό που κάνουμε. Αυτό που προσπαθούμε να συνεισφέρουμε όλοι οι φορείς, όλα τα υπουργεία και η τοπική αυτοδιοίκηση, είναι να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα» σημείωσε ο κ. Φραγκογιάννης απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις Μεταφορές Μιχάλης Παπαδόπουλος, που εξήγησε ότι στην Αστυπάλαια δημιουργείται «ένα πρότυπο μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη, με χρήση καθαρής ενέργειας, αλλά και με καινοτόμες υπηρεσίες μεταφοράς κατά παραγγελία, μέσω ψηφιακών εφαρμογών. Ο κάτοικος ή ο επισκέπτης θα μπορεί μέσα από το κινητό του τηλέφωνο να ζητήσει υπηρεσία μεταφοράς, δηλώνοντας που βρίσκεται και που θέλει να πάει». «Στην πράξη» πρόσθεσε «ουσιαστικά, σχεδιάζουμε ένα διαδραστικό σύστημα μεταφοράς κατά παραγγελία. Ένα πρωτοποριακό σχέδιο που φιλοδοξεί να μετατρέψει την όμορφη Αστυπάλαια σε Έξυπνο και Πράσινο Νησί και μπορεί να γίνει ο οδηγός και για την υλοποίηση ανάλογων σχεδίων και σε άλλες περιοχές της χώρας».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του στη εκτέλεση των αναγκαίων έργων του πρότζεκτ που εκτείνεται σε περίοδο μέχρι και το 2026. Ο κ. Χατζημάρκος στην ομιλία ανέφερε: “Το πρόγραμμα e-astypalea είναι ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα αλλά τα νησιά μας έχουν παράδοση στα δύσκολα και θα πετύχει. Για εμάς τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου δεν είναι τόπος μειονεκτημάτων αλλά πλεονεκτημάτων, είναι νησιά πρωταγωνιστές με μοναδικά χαρακτηριστικά. Τη στιγμή που η πανδημία έχει προκαλέσει οικονομικούς και κοινωνικούς κλυδωνισμούς σε παγκόσμια κλίμακα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αναδεικνύονται για ακόμα μια φορά πρωταθλητές στην οικονομία “.

«Υλοποιούμε εδώ στην Αστυπάλαια ένα έργο-πρότυπο για όλα τα νησιά μας, που θέλουμε μέσα στην επόμενη δεκαετία να γίνουν καθαρότερα, πιο πράσινα και ενεργειακά αυτόνομα. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε δίπλα μας την τοπική κοινωνία γιατί κάθε έργο έχει να κάνει τελικά με τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτό. Με το πρόγραμμα e-Astypalea του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρέχουμε ένα σημαντικό εργαλείο κι έχουμε δεσμεύσει για την επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων 9 εκατ. ευρώ, προκειμένου όλα τα οχήματα του νησιού να γίνουν ηλεκτρικά» ανέφερε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσιάζοντας αναλυτικά στους κατοίκους του νησιού τα κριτήρια του προγράμματος, αλλά και βήμα-βήμα τη λειτουργία της πλατφόρμας e-astypalea.gov.gr.

Η διήμερη επίσκεψη περιελάμβανε εντατικές συναντήσεις με στελέχη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen που επισκέφτηκαν το νησί, αλλά και εκδηλώσεις test drive των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις οποίες υπήρξε μεγάλη συμμετοχή πολιτών του νησιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ