today-is-a-good-day
21.5 C
Athens

H κακοκαιρία «Αθηνά» ανέδειξε την ανάγκη για πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα

Η κακοκαιρία Αθηνά επηρεάζει πολλές περιοχές της χώρας με βροχές και καταιγίδες και με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους ισχυρά. Σημαντικά προβλήματα έχουν προκληθεί σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, καθώς και στο Ανατολικό Πήλιο όπου τα φαινόμενα παρουσιάζουν πολύ μεγάλη διάρκεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το απόγευμα της Πέμπτης 7/10 έως το απόγευμα τις Κυριακής 10/10, ο αθροιστικός υετός που έχει καταγραφεί στη Ζαγορά Πηλίου μέσα σε 72 ώρες, ξεπερνά τα 700 χιλιοστά (τα 473 στις 9/10 και έως το απόγευμα σήμερα), ύψος βροχής σχεδόν διπλάσιο από το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας.

Τόσο στο Πήλιο, όσο και στη Βόρεια Εύβοια, τα ισχυρά φαινόμενα παρουσιάζουν έντονη τοπικότητα. Η τοπικότητα των φαινομένων έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα στο Πήλιο, κάτι που όμως δεν έχει επιτευχθεί στη Βόρεια Εύβοια, καθώς στις εκτάσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, λειτουργούν μόνο τρεις μετεωρολογικοί σταθμοί.

Περιπτώσεις όπως αυτές, σύμφωνα με το meteo, αναδεικνύουν την ανάγκη για ύπαρξη πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα, με σκοπό την έγκαιρη και ακριβή αποτύπωση των τρεχουσών καιρικών συνθηκών, ανάγκη η οποία στη Βόρεια Εύβοια κρίνεται επιτακτική. Σε συνδυασμό με τα δεδομένα των μετεωρολογικών δορυφόρων, θα υπάρχει έτσι η δυνατότητα συνεχούς παρατήρησης της εξέλιξης των ισχυρών και επικινδύνων φαινομένων. Γι’ αυτό, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr επεκτείνει συνεχώς το δίκτυό μετεωρολογικών σταθμών του και καλεί τους τοπικούς φορείς σε συνεργασία για την εγκατάσταση νέων σταθμών.

Εχθές, κυβερνητικό κλιμάκιο πραγματοποίησε αυτοψία στα Βασιλικά και στην Αγία ‘Αννα της Βόρειας Εύβοιας, πραγματοποίησε κυβερνητικό κλιμάκιο που μετέβη στις περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου.

«Η Πολιτεία όπως και σε άλλες περιπτώσεις θα είναι δίπλα προς την αποκατάσταση αυτών των ζημιών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τριαντόπουλος ενώ προσέθεσε ότι ήδη έχουν δρομολογήσει τις επόμενες λίγες ημέρες, Δευτέρα ή Τρίτη μία έκτακτη χρηματοδότηση προς την Β. Έυβοια ύψους 20 εκατ. ευρώ σε συνέχεια της ωρίμανσης του σχεδιασμού που είχαν τις προηγούμενες μέρες για το κομμάτι των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν μετά τις πυρκαγιές.

Σημειώνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και όλες τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα κάθε δυνατή συνδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να κινητοποιηθούν περαιτέρω δυνάμεις, εφόσον χρειαστεί, ενώ όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στην περιοχή έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής και ήδη βρίσκονται σε διασπορά, ενώ συνδράμει η 1η ΕΜΑΚ και 7η ΕΜΑΚ με ομάδα Υποβρυχίων Διασώσεων και διασωστικές λέμβους, καθώς και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ