today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Απ.Τζιτζικώστας: Η Ευρώπη πρέπει να ενεργήσει αλληλέγγυα για να επιτύχει μια δικαιότερη ανάκαμψη για κάθε πολίτη

Την ανάγκη συνεργειών μεταξύ του Ταμείου Ανάκαμψης και της πολιτικής συνοχής, υπογράμμισαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας και η επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα, κατά τη συνέντευξη Τύπου με την οποία άρχισε η φετινή Εβδομάδα των Δήμων και των Περιφερειών.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Τζιτζικώστας ανέδειξε τη σημασία διασφάλισης της συνέχισης της πολιτικής συνοχής ως έναν πυλώνα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Αναφερόμενος στους περισσότερους από 12.000 συμμετέχοντες, στους 1.000 ομιλητές και στις περισσότερες από 300 εκδηλώσεις, τόνισε πως οι αριθμοί αυτοί αντικατοπτρίζουν «τη δέσμευση να συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση».

Ειδική αναφορά έκανε στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, «ένα ιστορικό πακέτο στήριξης 800 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης και την τροφοδότηση της ανάκαμψής », τονίζοντας πως αυτή είναι η πραγματική αντανάκλαση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε πως την τρέχουσα εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών θα εκδώσει το δεύτερο περιφερειακό και τοπικό Βαρόμετρο, που εγείρει, όπως είπε, σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση των περιφερειών και των πόλεων. Δίνοντας μια πρώτη γεύση, ανέφερε πως το βαρόμετρο δείχνει ότι τα οικονομικά πολλών περιφερειών και δήμων αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ειδικότερα, σημειώνει πως το Βαρόμετρο δείχνει πως το 2020 η πανδημία αύξησε το κόστος των περιφερειακών και τοπικών αρχών κατά 125 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν τα έσοδα κατά 55 δισ. Αυτό το κενό 180 δισ. ευρώ, προσέθεσε, μπορεί να οδηγήσει σε περικοπή των δημόσιων υπηρεσιών, εκτός εάν χορηγηθούν επειγόντως περισσότερα χρήματα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την υποστήριξη τοπικών έργων και προγραμμάτων.

Επίσης, επισήμανε πως η δεύτερη αιτία ανησυχίας και το μείζον πρόβλημα στα σχέδια ανάκαμψης της ΕΕ μέχρι τώρα είναι ότι οι εθνικές κυβερνήσεις αγνοούν τις περιφέρειες και τους δήμους. Ως προς αυτό, είπε πως το Βαρόμετρο διαπίστωσε ότι λίγες εθνικές κυβερνήσεις επικοινώνησαν με περιφερειακές και τοπικές αρχές πριν υποβάλουν τα αιτήματά τους για χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή, αντέταξε την ανάγκη άμεσης συνεργασίας για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη και εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα θα προσφέρει υποστήριξη και έμπνευση σε εκατοντάδες περιφερειάρχες και δημάρχους διαχειριστές που προετοιμάζουν τα επενδυτικά σχέδια για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Μιλώντας για την πανδημία και τον αντίκτυπο της, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών έκανε λόγο για κατακλυσμικές επιπτώσεις στις οικονομίες και στις κοινωνίες. «Οι νέοι και οι εργαζόμενοι χαμηλής κατάρτισης έχουν επηρεαστεί περισσότερο, αυξάνοντας τον κίνδυνο να χαθεί μια γενιά λόγω COVID. Η κατάσταση επίσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των ηλικιωμένων έχει επιδεινωθεί δραματικά» ανέφερε χαρακτηριστικά και έστειλε το μήνυμα πως η Ευρώπη πρέπει να ενεργήσει αλληλέγγυα για να επιτύχει μια δικαιότερη ανάκαμψη, για κάθε πολίτη και περιοχή.

Καταληκτικά, ο κ. Τζιτζικώστας προέταξε πως εάν θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί ένα καλύτερο, δίκαιο και ανθεκτικό μέλλον για τους Ευρωπαίους, δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα πολίτη ή περιοχή πίσω, και εξήρε τη συνεργασία που έχει με την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα.

Ελίζα Φερέιρα: Οι περιφέρειες και οι δήμοι πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή στην πολιτική της ανάκαμψης

Η πολιτική συνοχής ήταν μία από τις πολλές απαντήσεις στην πανδημία και τώρα που βαίνουμε σε μια κανονικότητα, οι περιφέρειες και οι πόλεις πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή στην ανάκαμψη, τόνισε από τo ίδιο βήμα η επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα. Αυτό, επισήμανε μάλιστα, θα είναι το σύνθημα της φετινής Εβδομάδας των Δήμων και των Περιφερειών, καθώς «έχει να κάνει με τη φιλοσοφία της πολιτικής συνοχής για να αποφύγουμε μια κοινότητα δύο ταχυτήτων και τον κατακερματισμό και τις ανισότητες των ευρωπαϊκών κοινωνιών».

Ειδικότερα, η επίτροπος εστίασε στις δράσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και με σκοπό να μην αφήσουμε καμία περιφέρεια πίσω και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών, υπογράμμισε πως η ΕΕ κατάφερε να διαμορφώσει την πρωτοβουλία των επενδύσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, το CRII+(Coronavirus Response Investment Initiative Plus), σημειώνοντας ότι ήταν μια ταχεία απάντηση που έδωσε η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, κάτι που ξεκίνησε σχεδόν 2-3 εβδομάδες μετά την έναρξη της πανδημίας. «Επενδύσαμε και κινητοποιήσαμε πάνω από 20 δισ. ευρώ» προσέθεσε.

Εν συνεχεία, ανέδειξε τη σημασία των πολιτικών για την ανάκαμψη. «Ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για την ανάκαμψη, να αφαιρέσουμε τα κράνη του πυροσβέστη και να εφοδιαστούμε για την ανάκαμψη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στις νέες πολιτικές που προβλέπονται στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ, όπως είναι το React-EU (Συνδρομή στην Ανάκαμψη για τη Συνοχή και τις Περιοχές της Ευρώπης) με προικοδότηση 50 δισ. ευρώ συν τα συμπληρωματικά ποσά από το Next Generation (σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ). Εξέφρασε την πεποίθηση πως τα εργαλεία αυτά είναι απαραίτητα για μια μακροπρόθεσμη ανάκαμψη.

Παράλληλα, αναγνώρισε πως η ανάκαμψη δεν εξαρτάται μόνο από την πολιτική της Κομισιόν, αλλά θα πρέπει τα κράτη να κάνουν βέλτιστη χρήση όλων των πόρων και θα πρέπει σε τοπικό επίπεδο να ληφθούν πολιτικές «πιο έξυπνες και όχι τυφλές». Αυτό, αποσαφήνισε, σχετίζεται με την πολιτική συνοχής και μίλησε για τη σημασία του ρόλου που πρέπει να διαδραματίσουν σε αυτή την κατεύθυνση οι περιφέρειες και οι δήμοι, για να επιτευχθεί ο στόχος της συνοχής. Επικαλούμενη το περιφερειακό και τοπικό Βαρόμετρο, είπε πως το 69% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι βοήθησε η πολιτική συνοχής. Συνήγαγε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες εγκρίνουν την πολιτική συνοχής.

Ειδική αναφορά έκανε η Πορτογαλίδα επίτροπος για την «εξαιρετική συνεργασία» που έχει καθημερνά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολο Τζιτζικώστα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ