today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Συνάντηση Χρ.Στυλιανίδη με την υπουργό Ευρωπαϊκών και Συνταγματικών Υποθέσεων της Αυστρίας

Με την υπουργό Ευρωπαϊκών και Συνταγματικών Υποθέσεων της Αυστρίας, Karoline Edtstadler συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο κρατών, καθώς και οι τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU, ενώ ο υπουργός ευχαρίστησε θερμά την Αυστρία για τη βοήθεια που προσέφερε στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Ιδιαίτερα συζητήθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο ζήτημα της καλύτερης και πιο αποδοτικής οργάνωσης του εθελοντισμού στη χώρα μας, καθώς η Αυστρία έχει σημαντική εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, εξετάστηκαν δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης όσον αφορά τις ορεινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, όπως και η ανταλλαγή καλών πρακτικών σε θέματα αντιπλημμυρικής προστασίας, τομέα στον οποίο η Αυστρία διαθέτει επίσης αξιόλογη τεχνογνωσία. Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη για συλλογική απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, ενώ υπογράμμισε ότι η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Από την πλευρά του, η κ. Edtstadler σημείωσε ότι η δημιουργία του νέου υπουργείου αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη απόλυτα εναρμονισμένη με τις ανάγκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή για στοχευμένες και αποτελεσματικές πολιτικές, ενώ τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη περαιτέρω ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στα ζητήματα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού και εντός του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου για την προώθηση των στόχων αυτών.

Στη συνάντηση παρούσα ήταν επίσης η πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα, Hermine Poppeller.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ