today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Νέα διαμάχη της Κομισιόν με την Πολωνία που αμφισβητεί την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας σχετικά με την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ και την εξουσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «εγείρει πολλές ανησυχίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Θα αναλύσουμε λεπτομερώς την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας και θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα», επισημαίνεται. «Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της, βάσει των Συνθηκών, για να διασφαλίσει την ομοιόμορφη εφαρμογή και την ακεραιότητα του δικαίου της Ένωσης», αναφέρεται στη συνέχεια.

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «το δίκαιο της ΕΕ υπερισχύει του εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών διατάξεων» και ότι «όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για όλες τις αρχές των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών Δικαστηρίων».

Σημειώνεται ότι το Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε χθες, Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, σχετικά με την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου, ότι τα άρθρα 1 και 19 της Συνθήκης ΕΕ δεν είναι συμβατά με το πολωνικό Σύνταγμα.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε χθες, Πέμπτη, από το Λουξεμβούργο ότι «ενώ είναι πρόωρο να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, φυσικά ανησυχούμε γι’ αυτήν την κατάσταση» και ζήτησε περισσότερο χρόνο για να διαβάσει την απόφαση.

Εξάλλου, η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε την απόφαση «Polexit». «Διακηρύσσοντας ότι οι συνθήκες της ΕΕ δεν είναι συμβατές με το πολωνικό δίκαιο, το παράνομο Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έθεσε τη χώρα σε δρόμο προς το Polexit», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΚ.

Ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι χαιρέτισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που έκρινε ασύμβατα με το Σύνταγμα ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι χαιρέτισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, το οποίο έκρινε ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το Σύνταγμα της χώρας, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη, κλιμακώνει τη διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκφράζει την ανησυχία της.

Η εθνικιστική κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει εμπλακεί σε σειρά αντιδικιών με τις Βρυξέλλες για διάφορα θέματα, από τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την ελευθερία του Τύπου μέχρι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Η υπόθεση που εξέταζε το Ανώτατο Δικαστήριο αφορούσε τις αλλαγές που προώθησε το PiS στο δικαστικό σύστημα της Πολωνίας.

«Θέλουμε μια κοινότητα σεβασμού και όχι μια ομάδα κάποιων που είναι ίσοι και άλλων που είναι πιο ίσοι. Αυτή είναι η κοινότητά μας, η Ένωσή μας», έγραψε στο Facebook ο Μοραβιέτσκι αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό είναι το είδος της Ένωσης που επιθυμούμε και αυτή την Ένωση θα δημιουργήσουμε», τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του νωρίς σήμερα.

Επίσης πρόσθεσε ότι η Πολωνία θέλει να παραμείνει «στην ευρωπαϊκή οικογένεια κρατών».

Οι επικριτές της κυβέρνησης προειδοποιούν ότι η αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο το μέλλον της Πολωνίας στην ΕΕ αλλά και την ίδια τη σταθερότητα της Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ