today-is-a-good-day
21 C
Athens

Κ.Μητσοτάκης: Δέσμευσή μου να μην ξύνουμε πληγές του παρελθόντος

«Όποιος ξεπεράσει τα όρια τα οποία θέτουμε ως παράταξη δεν έχει θέση στην ΚΟ της ΝΔ»

«Έχετε διατελέσει αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ιστορία ναυπήγησης πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ελληνικά ναυπηγεία ενίοτε υπήρξε εξαιρετικά πονεμένη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δυστυχώς ο Έλληνας φορολογούμενος επωμίστηκε ένα εξαιρετικά υψηλό τίμημα απόκτησης πλοίων, μόνο και μόνο για να λέμε ότι κρατάμε ζωντανά ναυπηγεία τα οποία τουλάχιστον στο παρελθόν δεν μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικά και ούτε καν συνεπή στις δεσμεύσεις τους απέναντι στο Πολεμικό Ναυτικό» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στη Φώφη Γεννηματά στην τριτολογία του.

«Το γνωρίζει και ο κ. υπουργός πόσο επώδυνη είναι αυτή η ιστορία. Ακόμη δεν έχουμε παραλάβει την έβδομη πυραυλάκατο τύπου Ρουσσέν. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα που είχε δρομολογηθεί πριν 20 χρόνια» προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για τις φρεγάτες ήταν σαφής: «επίτευξη του καλύτερου δυνατού κόστους και της μεγαλύτερης δυνατής ταχύτητας». «Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν επιλέγαμε ναυπήγηση πλοίου στην Ελλάδα το κόστος θα ήταν υψηλότερο και μάλιστα σε ναυπηγεία τα οποία δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν με αξιοπιστία ένα τέτοιο πλοίο. Πήραμε τη μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία, όπως το κάναμε και για τα Rafale, με πλοία τα οποία θα χτιστούν στη Γαλλία. Στη διαπραγμάτευση την οποία παραλάβαμε, το κόστος για τα δύο πλοία ήταν μεγαλύτερο από το κόστος που θα πληρώσουμε για τρία πλοία» τόνισε.

Επίσης υπογράμμισε ότι το προηγούμενο διάστημα δεν ικανοποιούσε την κυβέρνηση η πρόταση των Γάλλων και σημείωσε: «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μεγάλος γνώστης των γεωπολιτικών ανακατατάξεων για να καταλάβει ότι μετά από αυτό το οποίο έγινε με τη συμφωνία με την Αυστραλία υπήρξε μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε πλοία σε πολύ καλύτερη τιμή, και την αρπάξαμε αυτή την ευκαιρία και πήραμε και μια αμυντική συμφωνία».

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη διαγραφή του κ. Μπογδάνου είπε: «Από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκα πρόεδρος της ΝΔ και σίγουρα από τότε που ανέλαβα πρωθυπουργός, ανέλαβα μια δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, να μην ξύνουμε τις πληγές του παρελθόντος αλλά να εργαζόμαστε για να τις επουλώσουμε. Και αυτή τη δέσμευσή μου κάνω πράξη, και όποιος ξεπεράσει τα όρια τα οποία θέτουμε ως παράταξη συνολικά σε αυτή την κατεύθυνση θα γνωρίζει ότι δεν έχει θέση στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ