today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Έρευνα: Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στο ιικό φορτίο ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων μολυσμένων από τη Δέλτα

Δεν παρατηρείται σημαντική διαφορά στο ιικό φορτίο της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού μεταξύ των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων που έχουν μολυνθεί από τον ιό, ούτε μεταξύ των συμπτωματικών και των ασυμπτωματικών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρίτσαρντ Μίτσελμορ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη κανονική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για 869 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό και από τους οποίους οι 632 ήσαν ασυμπτωματικοί. Οι περισσότεροι είχαν μολυνθεί από την παραλλαγή Δέλτα του ιού.

Η μελέτη των ιικών φορτίων καθενός ατόμου δεν βρήκε κάποια σημαντική διαφοροποίηση στο μέσο ιικό φορτίο των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων, ούτε ανάμεσα σε εκείνους με συμπτώματα και χωρίς συμπτώματα, ούτε με βάση άλλα κριτήρια (ηλικία, φύλο, είδος εμβολίου). Περίπου ένας στους πέντε (20%) εμβολιασμένους θετικούς στον κορονοϊό βρέθηκε με υψηλό ιικό φορτίο και, από αυτούς, ο ένας στους τρεις ήταν ασυμπτωματικός. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε και σε παιδιά κάτω των 12 ετών, άρα ήσαν πιθανώς μεταδοτικά, κάτι που, κατά τους ερευνητές, δικαιολογεί τη διενέργεια τεστ στους μαθητές.

«Η μελέτη μας δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη μεταδοτικότητα», τόνισε ο Μίτσελμορ, διευκρινίζοντας ότι η μετάδοση του κορονοϊού επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όχι μόνο από το ιικό φορτίο ή από το αν κάποιος έχει εμβολιαστεί. «Δεν είναι πάντως σωστό να υποθέτει κάποιος ότι επειδή έχει εμβολιαστεί, δεν μπορεί να μολυνθεί ο ίδιος ή να μολύνει άλλους, ακόμη κι αν είναι ασυμπτωματικός», πρόσθεσε.

Όπως έχουν δείξει και άλλες μελέτες, τα εμβόλια Covid-19 μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης ακόμη και των άλλων με τους οποίους έρχεται σε επαφή ένας εμβολιασμένος, όμως υπάρχει πάντα πιθανότητα ο τελευταίος είτε να μολυνθεί από τον κορονοϊό (οι λεγόμενες λοιμώξεις breakthrough), είτε και να τον μεταδώσει σε τρίτους. Γι’ αυτό το λόγο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι, μολονότι ο εμβολιασμός αποτελεί την καλύτερη προστασία, αν ληφθεί υπόψη το όχι αμελητέο ποσοστό ασυμπτωματικών λοιμώξεων breakthrough μεταξύ των εμβολιασμένων, θα πρέπει πιθανώς και οι εμβολιασμένοι να συνεχίσουν να φοράνε μάσκα σε ορισμένους χώρους και να τηρούν άλλα μέτρα προφύλαξης, κάτι που αφορά κυρίως τους άλλους που είναι ανεμβολίαστοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ