today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Β.Πούτιν: Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά οφείλεται σε λάθη της Ευρώπης

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος σήμερα στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ενεργειακή αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είπε ότι για αυτή ευθύνεται η λαθεμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αρνήθηκε τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου με τη Ρωσία και στράφηκε στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου (spot αγορές).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέπραξε λάθος όταν θέλησε να απαλλαγεί από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια και στράφηκε στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου, είπε ο Πούτιν.

«Η πρακτική των Ευρωπαίων εταίρων μας επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι έκαναν λάθη. Συνομιλούσαμε ακόμη με την προηγούμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όλη της η πολιτική αποσκοπούσε στο να απαλλαγεί από τα λεγόμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Ήταν στραμμένη στη μετάβαση στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου», «και αποδείχθηκε, σήμερα είναι απολύτως προφανές, ότι η πολιτική αυτή είναι λαθεμένη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος

«Ως αποτέλεσμα, η τιμή του φυσικού αερίου έχει πλέον σπάσει όλα τα ιστορικά ρεκόρ: σήμερα πλησιάζει τα 2.000 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, δηλαδή είναι πάνω από δέκα φορές υψηλότερη από τη μέση τιμή του περασμένου έτους», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Ευρώπη, η οποία καλύπτει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο, με προμήθειες από τη Μόσχα, δηλώνει εδώ και χρόνια ότι θέλει να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της, χωρίς να έχει κανένα αποτέλεσμα.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ρωσία, με βάση τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους, μπορεί και πάλι να προμηθεύσει την Ευρώπη με υδρογονάνθρακες συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου, με ποσότητες ρεκόρ.

Παράλληλα επισήμανε ότι η Ρωσία ήταν και είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ασία και την Ευρώπη, καθώς τηρεί πλήρως όλες της τις υποχρεώσεις που ορίζονται από τέτοιου είδους συμβόλαια.

Τόνισε μάλιστα ότι στην «ιστορία δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό που η Gazprom να αρνήθηκε να αυξήσει τις προμήθειες στους καταναλωτές της, όταν υποβάλλουν τέτοια αιτήματα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ