today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Παίκτριες της Βενεζουέλας καταγγέλλουν προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση

Ένα νέο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης, έρχεται στο φως της δημοσιότητας, καθώς μετά από καταγγελίες που έκαναν προσφάτως Αμερικανίδες ποδοσφαιρίστριες για προπονητή τους, ήταν η σειρά παικτριών από την Βενεζουέλα ν΄ αποκαλύψουν, κακοποιητική συμπεριφορά προπονητή.

Πρόκειται για ορισμένες από τις διεθνείς παίκτριες της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας ποδοσφαιρίστριας της χώρας, Ντέϊνα Καστεγιάνος, οι οποίες κατήγγειλαν τον πρώην προπονητή τους, Κένεθ Ζερεμέτα από τον Παναμά.

«Το 2020, μία από τις συμπαίκτριες μας, μάς εξομολογήθηκε ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από την ηλικία των 14 ετών από τον προπονητή, από το 2014», αναφέρεται σε ένα κείμενο που υπογράφουν 24 ποδοσφαιρίστριες και αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την Καστεγιάνος, επιθετικό της Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία το 2017, ήταν ανάμεσα στις τρεις κορυφαίες του κόσμου.

Στο συγκεκριμένο κείμενο, δεν αποκαλύπτεται η ταυτότητα του θύματος, ενώ ο Ζερεμέτα, που περιγράφεται ως «τέρας», ηγήθηκε αρκετών εθνικών ομάδων της Βενεζουέλας από το 2008 έως το 2017, κερδίζοντας δύο φορές τον τίτλο της Νότιας Αμερικής κάτω των 17 ετών και εξασφαλίζοντας την συμμετοχή σε δύο Μουντιάλ με ισάριθμες παρουσίες στα ημιτελικά.

«Αποφασίσαμε να σπάσουμε την σιωπή για να αποτρέψουμε καταστάσεις σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης από τον προπονητή ποδοσφαίρου, Κένεθ Ζερεμέτα, έτσι ώστε να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα», επισημαίνεται στην ανάρτηση και προστίθεται: «Μετά τις αποκαλύψεις, διάφορες συμπαίκτριες κατήγγειλαν εμπειρίες παρενόχλησης, ανώμαλες ερωτήσεις και προσκλήσεις, εκβιασμό για να παραμείνουν στην εθνική ομάδα, αιτήματα για δώρα εκτός πλαισίου, μασάζ και άλλα».

Μάλιστα, επικαλούμενες «ψυχικούς τραυματισμούς», οι παίκτριες αυτές, τονίζουν ότι μερικές από αυτές τις καταστάσεις «υποστηρίχθηκαν από μέλη της διοίκησης».

Ο Ζερεμέτα απολύθηκε το 2017, αφού κατήγγειλε τον «σοβαρό υποσιτισμό» των παικτριών του, τις οποίες χαρακτήρισε «ηρωίδες» καθώς η Βενεζουέλα αντιμετώπιζε έλλειψη τροφίμων μετά από οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

Στην συνέχεια, έλαβε την υποστήριξη των παικτριών, οι οποίες τώρα υποδεικνύουν ότι ήταν θύματα «χειραγώγησης» υπό τον έλεγχό του.

«Ζητάμε από όλα τα σχετικά άτομα -FIFA, συνομοσπονδίες, ομοσπονδίες και πρωταθλήματα- να μην επιτρέψουν σε αυτόν τον προπονητή, να συνεχίσει τη ζωή του στο γυναικείο ποδόσφαιρο», τονίζουν οι διεθνείς από την Βενεζουέλα, αναφερόμενες στον Ζερεμέτα, ο οποίος εργάσθηκε επίσης, στην Δομινικανή Δημοκρατία και στον Παναμά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ