today-is-a-good-day
19 C
Athens

Η δυσφορία της Άγκυρας με την ελληνογαλλική συμφωνία

Ψάχνεται για «καβγά» η Τουρκία μετα την υπογραφή της Ελληνογαλλικής συμφωνίας που αλλάζει το «παιχνίδι» στο Αιγαίο, ενώ αποδυναμώνει και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα, που εκφράζεται, με παραληρηματικές δηλώσεις και αύξηση της έντασης στο πεδίο, όπως προανήγγειλαν κορυφαίοι αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας.

Του Κώστα Πασίση

Στη επίμαχη Συμφωνία αναφέρθηκε κατά την έναρξη της εισήγησης του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας την «πολυσήμαντη» και «χωρίς προηγούμενο για τη χώρα».

«Αποτελεί μία δυναμική Συμφωνία υπέρ του εθνικού συμφέροντος στο παρόν, αλλά και υπέρ της αυτόνομης ευρωπαϊκής προοπτικής στο μέλλον. Ένα μεγάλο άλμα για μία πιο ισχυρή Ελλάδα και ένα πρώτο βήμα για μία πιο ανεξάρτητη και δυνατή Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και μια πρωτοβουλία που κάνει ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο αποτελεσματική, την μεσογειακή πτέρυγα της Ατλαντικής Συμμαχίας», υπογράμμισε, θέλοντας να δείξει πόσο σημαντική είναι για τη χώρα μας.

Η υπογραφή της άνοιξε τον «Ασκό» του Αιόλου» για την Τουρκία η οποία αιφνιδιάστηκε και δε περίμενε μια τέτοια εξέλιξη.

Μετα τη Γαλλία, στο πλευρό της Ελλάδας, τάχθηκε και η Ισπανία που διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το Σουλτάνο που βλέπει κάθε μέρα όλο και περισσότερο να χάνεται η γη κάτω από τα πόδια του.

Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία, Πάμπλο Κασάδο στην κεντρική ομιλία του στο συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας δεσμεύθηκε ότι μία κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος θα στηρίξει πλήρως την προστασία των ελληνικών συνόρων και συμφερόντων στην Μεσόγειο.

Αυτά είναι άκρως ανησυχητικά μηνύματα για την Άγκυρα , με δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα θα ανοίξει εντός Ευρώπης και η συζήτηση για τον Ευρωστρατό και την αποτελεσματική προστασία των μελών της και η Τουρκία δεν ανήκει στη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Έτσι μετα από μια πολυήμερη καθυστέρηση και αφού προηγουμένως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν γύρισε την πλάτη στο Ταγιπ Ερτογαν, τα τουρκικά «γεράκια» έδειξαν τις προθέσεις τους…

Η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται

Η Τουρκία δείχνει ότι θέλει να επαναφέρει το κλίμα στην προ καλοκαιριού κατάσταση, όταν η απειλή ακόμη και για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο «αιωρείτο» και οι στόλοι των δυο χωρών ήταν …μύτη με μύτη.

Η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση και αυτό προκύπτει:

Πρώτον από τις ευθείες απειλές του επικεφαλής της Τουρκικής Διπλωματίας Μεβλουτ Τσαβούσογλου ο οποίος ανέφερε ότι οι συζητήσεις δεν απέδωσαν καρπούς και τώρα θα πάμε στο πεδίο.

Δεύτερον. Τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας Πινάρ Καρά η οποία χαρακτήρισε την άσκηση Παρμενίων στη Χίο ως «παράνομη και προβοκατόρικη» και σημείωσε με νόημα ότι «η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και της συμφέροντα της, και έχουν δοθεί εντολές στο ναυτικό στην αεροπορία και στο στρατό μας προς αυτή την κατεύθυνση».

Τρίτον. Τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου όπου επανέρχονται, ύστερα από μήνες οι χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Στις τουρκικές προκλήσεις απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά και δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες και θα προστατεύσει την κυριαρχία και τα δικαιώματά της.

Τέλος σύμφωνα με διπλωματικές πηγές μετα τις εξελίξεις με την ελληνογαλλική συμφωνία, η Τουρκία θέλει να «τεστάρει» τις αντιδράσεις της Ελλάδας και των συμμάχων της, ωστόσο η χώρα μας οφείλει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ