today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Ελ.Βόζεμπεργκ: Εκπαίδευση της νέας γενιάς για μηδενικούς θανάτους στην άσφαλτο

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται η έγκριση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) της έκθεσης της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού που θέτει το νέο πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για την οδική ασφάλεια, στην οποία εισηγήτρια εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι η ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της συγκεκριμένης Επιτροπής, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Και η έγκρισή της αναμένεται να επιτευχθεί με «αυξημένη πλειοψηφία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Οι στόχοι της (Ευρωπαϊκής) Ένωσης για μείωση στο 50% των τροχαίων ατυχημάτων έως το 2030 και το “VisionZero” για μηδενικούς θανάτους στις οδικές μεταφορές μέχρι το 2050 μπορούν να επιτευχθούν με συγκεκριμένη στρατηγική, πολιτική βούληση, αυξημένα και στοχευμένα μέτρα επιβολής καθώς και με επαρκή χρηματοδότηση», είπε η κ. Βόζεμπεργκ στη παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ, υπογραμμίζοντας τη σημασία τα κράτη-μέλη να επενδύσουν στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς οδηγών και στην παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης στον τομέα της οδικής ασφάλειας, που ξεκινά στο σχολείο και αποτελεί μέρος μιας συνεχούς διά βίου μάθησης.

Συγκεκριμένα, αναλύοντας τις βασικές πτυχές της έκθεσης και τους ευρωπαϊκούς στρατηγικούς στόχους, η κ. Βόζεμπεργκ τόνισε ότι «η έκθεση για την οδική ασφάλεια θέτει τις βάσεις για ασφαλείς υποδομές, υπεύθυνους οδηγούς και κυκλοφοριακή παιδεία» και ότι «στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε τη μείωση του ορίου ταχύτητας στον αστικό ιστό, τη μηδενική ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, καθώς το αλκοόλ ευθύνεται για το 25% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, και περισσότερα μέτρα ασφαλείας σε υποδομές και οχήματα».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η έκθεση δίνει ιδιαίτερη προσοχή στους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, όπως πεζούς, ποδηλάτες και ηλικιωμένους και ζητά τη δημιουργία εθνικών παρατηρητήριων για την οδική ασφάλεια με στόχο τη συλλογή, την επεξεργασία και τη διατήρηση εθνικής βάσης δεδομένων. Επίσης, τονίζεται η ανάγκη για την παροχή σταθερών και συνεκτικών λύσεων χρηματοδότησης και επενδύσεων σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Η έγκριση της έκθεσης αναμένεται να επιτευχθεί με «αυξημένη πλειοψηφία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ