today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Είναι το Ηνωμένο Βασίλειο σε κρίση όπως τη δεκαετία του 1970; “‘Οχι”, απαντά ο Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε σήμερα ότι η Βρετανία βρίσκεται σε κρίση λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού ή ότι είναι αντιμέτωπη με ένα πληθωριστικό σπιράλ όπως τη δεκαετία του 1970.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις είχαν βασιστεί σε χαμηλόμισθους εργαζομένους από το εξωτερικό για σχεδόν 25 χρόνια αλλά ότι θα πρέπει τώρα να πληρώσουν παραπάνω τους υπαλλήλους και να επενδύσουν περισσότερα χρήματα.

Ερωτηθείς από το ραδιοφωνικό σταθμό του BBC εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε κρίση, ο Τζόνσον είπε: «Όχι. Νομίζω ότι αντιθέτως, αυτό που βλέπετε με τη βρετανική οικονομία και πράγματι με την παγκόσμια οικονομία εντοπίζεται κυρίως στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι πιέσεις που θα περίμενε κανείς από έναν γίγαντα που ξυπνά και αυτό είναι που συμβαίνει».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι επιχειρήσεις χρειάζεται να επενδύσουν περισσότερα.

«Αυτό που είδατε τα τελευταία 20 ή και παραπάνω χρόνια, σχεδόν 25 χρόνια, ήταν μια προσέγγιση όπου επιχειρήσεις κάθε είδους κατάφεραν να βασιστούν σε μετανάστευση με χαμηλούς μισθούς και χαμηλό κόστος για πολύ καιρό», δήλωσε ο Τζόνσον.

Ερωτηθείς εάν το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς ένα πληθωριστικό σπιράλ όπως τη δεκαετία του 1970, δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα θα εμφανιστεί με τέτοιο τρόπο και πραγματικά πιστεύω ότι η φυσική ικανότητα αυτής της χώρας να διευθετήσει την επιμελητεία και τις εφοδιαστικές της αλυσίδες είναι πολύ ισχυρή».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι 127 οδηγοί είχαν κάνει αίτηση για βίζα οδηγού φορτηγών εν μέσω οξείας έλλειψης των συγκεκριμένων εργαζομένων που έχει οδηγήσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες σε κρίσιμο σημείο.

Ο Τζόνσον είπε στην τηλεόραση του BBC ότι ζητήθηκε από τον κλάδο των μεταφορέων να δώσει λεπτομέρειες για τους οδηγούς που θέλουν να πάνε στη Βρετανία και ότι δόθηκαν 127 ονόματα.

«Αυτό δείχνει την παγκόσμια έλλειψη», δήλωσε. Η εφημερίδα The Times ανέφερε ότι μόλις 27 οδηγοί βυτιοφόρων είχαν κάνει αίτηση.

Με τις εταιρίες καυσίμων και τα σούπερ μάρκετ να προειδοποιούν για πλήγμα στις παραδόσεις προϊόντων λόγω της έλλειψης οδηγών, η κυβέρνηση είπε τον περασμένο μήνα ότι θα αλλάξει προσωρινά τους κανόνες της για την μετανάστευση και θα χορηγήσει 5.000 βίζες σε Ευρωπαίους οδηγούς για να εργαστούν στη Βρετανία. Είπε ότι 300 εξ αυτών μπορούν να φθάσουν άμεσα για να οδηγήσουν τα βυτιοφόρα.

Ο Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα εξασθενήσουν καθώς η προσφορά βελτιώνεται για να καλύψει τη ζήτηση.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο LBC για τους κινδύνους του πληθωρισμού λόγω των πιέσεων της κυβέρνηση για υψηλότερους μισθούς, ο Τζόνσον δήλωσε: «Αυτό που βλέπετε είναι ζήτηση, αυξανόμενη ζήτηση που απορροφά αέριο από τη Ρωσία ή οπουδήποτε, βλέπετε ζήτηση για οδηγούς φορτηγών παγκοσμίως και αυτό έχει πληθωριστικό αντίκτυπο και καθώς αυτό ξεκαθαρίζει, καθώς η προσφορά καλύπτει τη ζήτηση, τότε ο πληθωρισμό εξασθενεί».

Ο Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι οι ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής που αποκλείουν βασικές οδικές αρτηρίες προς το Λονδίνο είναι «ανεύθυνοι καυγατζήδες» που εμποδίζουν νομότυπους πολίτες να πάνε στη δουλειά τους.

«Νομίζω ότι είναι ανεύθυνοι καυγατζήδες που βασικές προσπαθούν να εμποδίσουν τον κόσμο να πάει στη δουλειά του και κάνουν σημαντική ζημιά στην οικονομία», δήλωσε ο πρωθυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ