today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Γερμανία: Η μοίρα των μεγάλων κομμάτων επισφραγίστηκε στις εκλογές

Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κέντρου Πολιτικής Επιμόρφωσης, Τόμας Κρίγκερ, εκτιμά ότι η μοίρα των μεγάλων πολυσυλλεκτικών λαϊκών κομμάτων επισφραγίστηκε μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές και θα πρέπει να επαναπροσανατολιστούν σε εξειδικεύμένες προσεγγίσεις των διαφόρων θεμάτων. Ο τρικομματισμός δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες.

«Οι ομοσπονδιακές εκλογές είναι ένα σημείο καμπής στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, διότι επισφράγισε το τέλος των μεγάλων πολυσυλλεκτικών λαϊκών κομμάτων. Και η εξειδικευμένη προσέγγιση των θεμάτων προχωρά ασυγκράτητη. Αυτό σημαίνει ότι τα κόμματα δεν πρέπει να ενεργούν με κριτήριο την ιδεολογία, αλλά πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με λογικά κριτήρια (ανάλυσης και αντιμετώπισης των θεμάτων) και με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Η πολιτική θα πρέπει να επαναπροσανατολιστεί και να προσαρμοστεί σε νέους εξειδικευμένους τομείς», είπε στο «Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας» (RND) ο Κρίγκερ.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των τελευταίων ομοσπονδιακών εκλογών είπε: «Ίσως και να είναι κέρδος εάν αναπτυχθεί ένα ευρύτερο κομματικό σύστημα, διότι το τρικομματικό σύστημα είναι λιγότερο περίπλοκο (από την πραγματικότητα). Από αυτή την άποψη, αποδεικνύεται ότι οι ψηφοφόροι αποδείχτηκαν σοφότεροι (με τις επιλογές τους). Είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι επέλεξαν ‘κεντρώα κόμματα’», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ