Κ.Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έρχεται στη Λιβύη με επιχειρηματική αποστολή

ΑΠΕ

Το μήνυμα πως η Ελλάδα θέλει μια Λιβύη να στέκεται μόνη της στα πόδια και ότι είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης κατά τη συνάντησή του με τον Λίβυο υφυπουργό Εξωτερικών M. Khalil Issa, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, στην Τρίπολη.

Σε κοινές δηλώσεις, ο κ. Φραγκογιάννης εξέφρασε την ανάγκη απόσυρσης των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη και διαμήνυσε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που άνοιξε προξενείο στη Βεγγάζη και είναι η πρώτη χώρα που έρχεται στη Λιβύη με επιχειρηματική αποστολή.

Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξή του στη διενέργεια εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Απευθυνόμενος στον Λίβυο ομόλογό του, τον ευχαρίστησε που αναγνωρίζει τη δουλειά που έχει κάνει η Ελλάδα, τηρώντας τις υποσχέσεις της, να φέρει την επιχειρηματική κοινότητα στη Λιβύη, όπως έκανε πριν από λίγο καιρό με τη συνδρομή με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Από τη μεριά του, ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών M. Khalil Issa εξέφρασε την εκτίμησή του για την αποστολή της επιχειρηματικής αποστολής, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη χώρα που το πραγματοποίησε. Εξίσου, εξέφρασε την εκτίμησή του για τις ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά τη Λιβύη και για όλα τα βήματα της για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων συνεργασίας.

Χαρακτήρισε τις ελληνολιβυκές σχέσεις εξαιρετικές και διατύπωσε τη βούληση της χώρας του να εμβαθύνουν περαιτέρω.

«Αυτό που διακρίνει τις σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης είναι ότι η Ελλάδα ποτέ δεν έβλαψε τη Λιβύη και δεν έτρεφε ποτέ εχθρότητα κατά της Λιβύης» επισήμανε περαιτέρω και προσέθεσε: «Οι Έλληνες πάντοτε ήταν δημιουργοί πολιτισμού, επιστημών και φορείς του φωτός και αυτό κάνουν και σήμερα. Την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τούς εκτιμούν όλοι οι λαοί της Μεσογείου και του κόσμου γι’ αυτό που προσφέρουν. Οι Έλληνες έδωσαν στην ανθρωπότητα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την ολυμπιακή φλόγα που είναι σημάδι ελπίδας και ειρήνης για όλους τους λαούς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση μεταξύ των δύο υφυπουργών διεξήχθη σε φιλικό κλίμα, με τον Κώστα Φραγκογιάννη να σημειώνει πως για να έρθουν επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Λιβύη θα πρέπει πρώτα να έχουν ξεκαθαριστεί οι οφειλές που υπάρχουν προς Έλληνες επενδυτές από παλαιότερες επενδύσεις τους στη Λιβύη. Μεταξύ άλλων, οι υφυπουργοί συζήτησαν για διεύρυνση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, έγινε γνωστό πως ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πρόθεσή της Ελλάδας να εκπαιδεύσει το Ελληνικό Λιμενικό το αντίστοιχο λιβυκό, με τον Λίβυο ομόλογό του να αποδέχεται την πρόταση.

Μετά τη συνάντηση με τον Λίβυο ομόλογό του, με την οποία ξεκίνησε το επίσημο πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης του στην Τρίπολη, ως επικεφαλής πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής, ο κ. Φραγκογιάννης θα συμμετάσχει στην εναρκτήρια εκδήλωση του επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Λιβύης, στο πλαίσιο της οποίας θα υπογραφεί το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Enterprise Greece και του Οργανισμού Επενδύσεων της Λιβύης (Libyan Investment Authority). Μετά την υπογραφή του συμφώνου, θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, αρμόδιος για τη διεθνή συνεργασία, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής και ο πρόεδρος του Libyan Investment Authority.

Η πρώτη ημέρα θα ολοκληρωθεί με την εκδήλωση με οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες της Λιβύης.