today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Στις 6 Οκτωβρίου στην Άγκυρα ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας

Ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας θα λάβει χώρα στην ‘Αγκυρα, στις 6 Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόκειται για μια απρόσμενη σχετικά εξέλιξη, καθώς το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα είχε αρχίσει τα γνωστά «τσαλιμάκια» της, τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και στο πεδίο, με τις συνήθεις παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών του εθνικού εναέριου χώρου και παρενοχλήσεις ελληνικών αλιευτικών από την τουρκική ακτοφυλακή.

Από ελληνικής πλευράς εκείνο που ξεκαθαρίζεται είναι ότι οι διμερείς επαφές με την Άγκυρα αφορούν μόνο τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Ωστόσο το ερώτημα που εξακολουθεί να «αιωρείται» είναι αν η  Τουρκία ξεκινά άλλο ένα blame game, του τύπου εμείς είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε, αλλά η Ελλάδα δε θέλει πραγματικό διάλογο.

O 63ος γύρος πάντως δεν αρχίζει και με τους καλύτερους «οιωνούς» καθώς μόλις χθες ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την προσφιλή του τακτική, μετα τη συνεδρίαση του τουρκικού συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, εξαπέλυσε νέες απειλές.

«Δεν συμφέρει την Ευρώπη να αγνοεί τις καλοπροαίρετες θέσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο προσφυγικό και να στηρίζει τις μονομερείς και εχθρικές ενέργειες της Ελλάδος και της Κύπρου. Αυτό θα εμβαθύνει τα προβλήματα στην περιοχή», αναφέρεται.

Τέλος σημειώνεται ότι οι συζητήσεις  στις διερευνητικές επαφές είναι άτυπες και κατά συνέπεια δεν δεσμεύεται κανένα από τα δύο μέρη.

Ξεκινούν εκ νέου οι διερευνητικές επαφές Αθήνας – Άγκυρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ