today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Το σχέδιο και οι επιτελικές κινήσεις του Κ.Μητσοτάκη

Με μια σειρά επιτελικών κινήσεων, όπως η Ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας  και πολιτική ατζέντα, με  θέματα ειδικού βάρους,  ασφάλεια, μεταναστευτικό, κλιματική αλλαγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  δημιουργει νέο πολιτικό τοπίο όπου η κυβέρνηση εμφανίζεται αναβαθμισμένη και περισσότερο «ελκυστική» στην κοινή γνώμη.

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και ειδικότερα το άρθρο περί αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής, σκόρπισε «δίκαιο ενθουσιασμό», κατά τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και άλλαξε το κλίμα υπέρ της κυβέρνησης.

Του Κώστα Πασίση

Ακόμη και οι «ανταγωνιστές» της Γαλλίας, οι ΗΠΑ, έδωσαν τα εύσημα στην Ελλάδα και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο.

Η αμυντική συμφωνία θα έλθει προς κύρωση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και ο Πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει τις όποιες διευκρινίσεις ζητηθούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η αναμφίβολη επιτυχία, με τον εσωτερικό θετικό  αντίκτυπο, όμως ενόχλησε την Κουμουνδούρου η οποία πήρε αποστάσεις, προτάσσοντας περισσότερο το ζήτημα του κόστους των εξοπλισμών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά έβγαλε πολιτική μιζέρια, μη αντέχοντας να πει ένα καλό λόγο για μια επιτυχία της κυβέρνησης με εθνικό πρόσημο.

Όπως αποδείχθηκε εκ των εξελίξεων ο Πρωθυπουργός μετέτρεψε την ελληνοτουρκική κρίση που ο Ταγίπ Ερτογάν δημιούργησε, στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ευκαιρία για την Ελλάδα, με την προαναφερθείσα ρήτρα.

 

Το σχέδιο της επόμενης ημέρας

 

Αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ, με τις εξαγγελίες του για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, των ασθενέστερων και των νέων, ο Κυριάκος Μητσοτακης έχει αρχίσει να ξετυλίγει το σχέδιο της επόμενης ημέρας, με στόχο το «μπετονάρισμα» της παραδοσιακής βάσης  του κόμματος  αλλά και τη περαιτέρω διεύρυνση του.

Για τη «στεγανόποιηση» της ΝΔ  και την αποφυγή διαρροών προς τις όμορες δεξιές παραφυάδες, η κυβέρνηση επαναφέρει στις προτεραιότητες της το ζήτημα της ασφάλειας, που «καίει» τους πολίτες στις γειτονιές της πρωτεύουσας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωράκος ανακοίνωσε ότι από την 1η Νοεμβρίου  αλλά 100 περιπολικά, πλήρως επανδρωμένα, θα κυκλοφορούν τα βράδια στην Αθήνα.

«Ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας. Ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα είναι το μεταναστευτικό που επανέρχεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μετα τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Από το ξεκίνημα της νέας προσφυγικής  κρίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε προς όλους, φίλους και εχθρούς, ότι η χώρα μας δε θα ανεχθεί να επαναληφθεί το μεταναστευτικό κύμα του 2015, όταν είχε μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι όπου …λιάζονταν οι παράνομοι μετανάστες.

Στο σημειωματάριο του Πρωθυπουργού, «κυκλωμένο» είναι και το θέμα της κλιματικής αλλαγής, τις συνέπειες της οποίας «πλήρωσε» η κυβέρνηση το περασμένο Καλοκαίρι όπου για πρώτη φορά είδε να καταγράφεται η λαϊκή δυσαρέσκεια στις δημοσκοπήσεις.

Έκτοτε το συγκεκριμένο πρόβλημα έγινε κεντρική προτεραιότητα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης  δεσμεύθηκε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στο «κεφάλαιο» καθαρό κλίμα.

Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και η πρόσφατη κυβερνητική  απόφαση για τη δρομολόγηση ενός γρήγορου και τολμηρού προγράμματος απολιγνιτοποίησης, που μειώνει σημαντικά  το διοξείδιο του άνθρακα στο κλίμα.

Η κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες της  για την προστασία του περιβάλλοντος και το «πράσινο αποτύπωμα» που αφήνει πίσω της, στέλνει και καθαρά πολιτικά μηνύματα σε ξένα «κατατόπια»…

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ