Αυστραλία: Ρεκόρ κρουσμάτων στην Μελβούρνη παρά το lockdown δύο μηνών

ΑΠΕ

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Μελβούρνη αυξήθηκαν σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ, γεγονός για το οποίο οι αξιωματούχοι επιρρίπτουν την ευθύνη σε παράνομες συγκεντρώσεις στα σπίτια για την παρακολούθηση σημαντικού αθλητικού αγώνα παρά το σκληρό λοκντάουν που έχει επιβληθεί στην πόλη αυτή της Αυστραλίας το οποίο θα κλείσει σε λίγο τους δύο μήνες.

Οι αρχές της πολιτείας της Βικτόρια, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μελβούρνη, υπολογίζουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των 1.438 νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα θα μπορούσαν να αποδοθούν κατόπιν ιχνηλάτησης σε πάρτι που έγιναν σε σπίτια το περασμένο σαββατοκύριακο για να παρακολουθήσουν παρέες στην τηλεόραση τον μεγάλο τελικό του αυστραλιανού ποδοσφαίρου.

“Θα ήταν απολύτως εφικτό να μην έχουν προκύψει πολλά από αυτά τα κρούσματα (…) Δεν θέλω να κατηγορήσω κάποιον, απλά προσπαθώ να το εξηγήσω διότι πολλοί άνθρωποι θα ψάχνουν να βρουν πώς μπορεί να ανέβηκαν τόσο πολύ, τόσο γρήγορα” τα κρούσματα, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο πρωθυπουργός Ντάνιελ Άντριους.

Οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι οι αριθμοί που ανακοινώνονται σήμερα, οι οποίοι δείχνουν αύξηση 50% στον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε μια ημέρα, ενώ χθες είχαν ανακοινωθεί 950, αποτελεί “μεγάλο πισωγύρισμα” στην διαχείριση της έξαρσης των κρουσμάτων, την ώρα που οι αρχές επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να εμβολιαστεί ο ενήλικος πληθυσμός των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων της πολιτείας.

Ο μισός από τον πληθυσμό της Βικτόρια που είναι ηλικίας άνω των 16 ετών έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19, ποσοστό το οποίο βρίσκεται κάτω από τον εθνικό μέσο όρο που είναι 53%, ενώ οι αξιωματούχοι μείωσαν το μεσοδιάστημα μεταξύ των δόσεων του εμβολίου της Pfizer στα πολιτειακά κέντρα εμβολιασμού στις τρεις εβδομάδες μετά την αύξηση των αποθεμάτων.

Οι μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας, το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη, και η πρωτεύουσα Καμπέρα βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε λοκντάουν για να αναχαιτίσουν ένα τρίτο κύμα της επιδημίας που πυροδοτεί το πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού. Οι αρχές εγκατέλειψαν στρατηγική για μηδέν κρούσματα και επιδιώκουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στο πλαίσιο του σχεδίου τους για έξοδο από τα λοκντάουν.

Συνολικά 941 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα στην Νέα Νότια Ουαλία, η πλειονότητα των οποίων στο Σίδνεϊ, ενώ στο Κουίνσλαντ καταγράφηκαν 6 και στην Επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας 31.

 

-Χαλάρωση οικονομικής υποστήριξης-

Το ρεκόρ νέων κρουσμάτων στην Βικτόρια ήρθε την ώρα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωνε σήμερα την απόφασή της να σταματήσει σταδιακά την έκτακτη οικονομική υποστήριξη για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν τον αντίκτυπο των λοκντάουν, ευθυγραμμιζόμενη με το σχέδιό της για τον τερματισμό της υποστήριξης στους εργαζομένους που υπέστησαν συνέπειες από την πανδημία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας Τζος Φράιντενμπεργκ δήλωσε ότι τα προσωρινά επιδόματα θα σταματήσουν μόλις εμβολιαστεί πλήρως το 80% του ενήλικου πληθυσμού στις πολιτείες και τα εδάφη.

Ωστόσο οι επιχειρήσεις της Βικτόρια θα λάβουν νέα υποστήριξη 2,27 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τις επόμενες έξι εβδομάδες όταν η πολιτεία αναμένεται ότι θα έχει επιτύχει αυτόν τον στόχο της για τον εμβολιασμό του 80% του ενήλικου πληθυσμού, από περίπου 50% που είναι τώρα.

“Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τον ιό, χρειάζεται να μάθουμε να ζούμε μαζί του με έναν ασφαλή για την αποφυγή της COVID-19 τρόπο”, ανέφερε ο Φράιντενμπεργκ σε ανακοίνωσή του.

Η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να σταματήσει σταδιακά την καταβολή της οικονομικής υποστήριξης, οι οποία μοιράζεται εξίσου ανάμεσα στις πολιτείες και την Καμπέρα, θα πιέσει τις πολιτείες που έχουν απαλλαγεί από τον ιό να κρατήσουν ανοιχτές τις οικονομίες τους και να αποφύγουν τα λοκντάουν για να καταπολεμήσουν μελλοντικά ξεσπάσματα.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον ασκεί πιέσεις σε όλες τις πολιτείες και τα εδάφη να αρχίσουν να ζουν με τον ιό μόλις το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων φτάσει το 70%-80%, αλλά το Κουίνσλαντ και η Δυτική Αυστραλία, που έχουν απαλλαγεί σε μεγάλο βαθμό από την COVID-19, δηλώνουν ότι μπορεί να καθυστερήσουν το εκ νέου άνοιγμά τους.

Παρά τα πρόσφατα ξεσπάσματα του Δέλτα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Αυστραλία βρίσκεται σε περίπου 105.000 και των θανάτων στους 1.291, πολύ πιο κάτω από άλλες χώρες με τις οποίες μπορεί να συγκριθεί η χώρα, ενώ μόλις 11 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν το περασμένο 24ωρο σε αυτήν.