today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Τα μηνύματα Μητσοτάκη και Μακρόν σε εχθρούς και φίλους

Ηχηρά μηνύματα σε Τουρκία και Ευρώπη έστειλαν οΈλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με την
ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, που υπέγραψαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, σε μια περίοδο ανακατατάξεων στη γεωπολιτική
«σκακιέρα», περιλαμβανομένης και της Αν. Μεσογείου.

Του Κώστα Πασίση

Το πρώτο μήνυμα είναι ότι Ελλάδα και Γαλλία έχουν πλέον παραδειγματική αλληλεγγύη που βασίζεται στους κοινούς δεσμούς των δυο λαών και η συνεργασία των δυο χωρών ανοίγει ένα νέο τεράστιο κεφάλαιο στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα έχει αποκτήσει έναν ισχυρό σύμμαχο, τη Γαλλία τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, μετα την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.

Ο Εμανουελ Μακρόν ήταν σαφής από την πρώτη κιόλας παράγραφο της ομιλίας του.

«Υπέγραψα μόλις τώρα μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια, που είναι απαύγασμα μιας εργασίας από τον Ιούλιο του 2018 και κυρίως καρπός των τελευταίων 18 μηνών που οδήγησαν τη Γαλλία να δεσμευτεί στο πλευρό σας το καλοκαίρι του 2020», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πριν από ένα χρόνο το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» κατέπλευσε στη Μεσόγειο για να διασφαλίσει το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, από την Τουρκία που το «έπαιζε» χωροφύλακας της περιοχής, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ενα αεροπλανοφόρο ισοδυναμεί με χιλιάδες τόνους διπλωματίας». Είχε πει κάποτε ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ και η Γαλλία το απέδειξε στην πράξη.

Η «ασπίδα» που ήθελε η Ελλάδα

Η έμπρακτη αλληλεγγύη των δυο χωρών λαμβάνει «σάρκα και οστά» με το άρθρο 2 της ελληνογαλλικής συμφωνίας, που προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που
είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Το εν λόγω άρθρο είναι η ατσάλινη «ασπίδα» που ζητούσε και δεν έπαιρνε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα από τους «συμμάχους» της στο ΝΑΤΟ.

Κατ επέκταση αποδυναμώνει και το επιθετικό δόγμα casus belli της Τουρκίας.

Γι αυτό είναι και η μεγάλη είδηση, που βγήκε από τη συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη, καθώς η διπλωματική και η στρατιωτική της ισχύς ανεβαίνει επίπεδο και ταυτόχρονα η Ελλάδα κοιτά «κατάματα» την Τουρκία.

Στο προσκήνιο ξανά ο ευρωστρατός

Το δεύτερο μήνυμα αφορά την Ευρώπη και εστάλη από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο οποίος πλέον πρωταγωνιστεί στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

«Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Με τον Πρόεδρο Μακρόν έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων και
τις ικανότητες της αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπηςστις προκλήσεις που αντιμετωπίζει».

Ο Κυριακός Μητσοτακης με τη συγκεκριμένη αναφορά του έστειλε σήμα στην Ευρώπη παίρνοντας σαφή θέση υπερ της ανάγκης να αποκτήσει πλέον η Ε.Ε τις δικές της ένοπλες δυνάμεις (ευρωστρατός).

Επισημαίνεται ότι τον ερχόμενο Ιανουάριο η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε και ένα από τα θέματα που θα «τρέξει» από την αρχή είναι η συγκρότηση μια ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης με 5000 στρατιώτες.

Μήνυμα στο …σαράι

Το τρίτο μήνυμα εστάλη στην Τουρκία και ήταν ευδιάκριτο και πολύ ηχηρό, παρότι δεν κατονομάστηκε για αμιγώς διπλωματικούς λόγους.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ήταν αυτή που επέδειξε πολεμοχαρείς τάσεις το 2020, στην Ανατολική Μεσόγειο, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις προκλήσεις τις Άγκυρας, ενώ πρόσθεσε πως «είναι καθήκον μας να σταθούμε στο πλευρό της (Ελλάδας) για να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Βοηθάμε την Ελλάδα να εξοπλιστεί για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, και συνεργαζόμαστε για να την προστατεύσουμε σε περίπτωση επίθεσης και εχθρικής ενέργειας», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Να σημειώσουμε ότι κερδισμένος βγαίνει και ο κ. Μακρόν καθώς η ελληνογαλλική συμφωνία γοήτρου και αρκετών δις ανακοινώθηκε ελάχιστα 24ωρα μετα τη διπλωματική κρίση Γαλλίας-Αυστραλίας με φόντο τα
υποβρύχια και τη συμφωνία AUKUS. Ενώ ταυτόχρονα το Παρίσι ενισχύει την παρουσία στη Μεσόγειο και περιφρουρεί περαιτέρω τα συμφέροντα της στην
περιοχή.

Επίσης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστειλε το δικό του καθαρό μήνυμα στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας πως: η Τουρκία γνωρίζει καλά ποια είναι τα όρια μας. Δεν είναι μόνο όρια της Ελλάδας, είναι όρια της Ευρώπης. Έχουμε αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θέτουν την Τουρκία προ των ευθυνών της.

Ταυτόχρονα υπέδειξε και τη λύση για να βγει από το αδιέξοδο της. Ο δρόμος -είπε ο κ. Μητσοτάκης- είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Ένα μήνυμα όμως που φαίνεται ότι δεν πήρε ο Τούρκος Πρόεδρος ο οποίος εξακολουθεί να λέει ότι η Τουρκία είναι πανταχού παρούσα, ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακαρ επαναφέρει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προαναγγέλλει νέες έρευνες τουρκικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ