today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Νέα Ζηλανδία: Αυξάνονται τα κρούσματα – Πιέσεις για άρση του lockdown

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στη Νέα Ζηλανδία αυξήθηκε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο, εδώ και εβδομάδες, πηγαίνοντας πίσω τις προσπάθειες της αναφερόμενης χώρας στην περιοχή του νότιου Ειρηνικού, αναφορικά με τη μάχη εξάλειψης της παραλλαγής Δέλτα που μεταδίδεται ταχύτατα.

Οι υπηρεσίες υγείας ανέφεραν 45 νέα κρούσματα, τα οποία στο σύνολό τους εντοπίστηκαν στο Όκλαντ που είναι η μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από το πρόσφατο ξέσπασμα σε 1.230 κρούσματα.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τα οκτώ κρούσματα που είχαν αναφερθεί χθες, Τρίτη, αλλά και ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων από τις 2 Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός της Νέας Ζηλανδίας αρμόδιος για την διαχείριση της πανδημίας Κρις Χίπκινς παρότρυνε τους συμπατριώτες του να παραμείνουν ήρεμοι δηλώνοντας: «Αναμένουμε ότι από καιρό σε καιρό θα υπάρχουν εξάρσεις».

Ο ίδιος είπε ότι τουλάχιστον 33 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε νοικοκυριά που ήταν ήδη γνωστά ή αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων που είχαν εντοπιστεί προηγούμενα. Τα περισσότερα από τα κρούσματα έχουν απομονωθεί στα σπίτια τους ή σε δομές καραντίνας, ενώ βρίσκονταν στο στάδιο της μετάδοσης.

Ο συνεχιζόμενος εντοπισμός κρουσμάτων έχει εγείρει ερωτηματικά για το αν η Νέα Ζηλανδία μπορεί να εξαλείψει τον κορονοϊό.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η χώρα ενδέχεται να μην επιστρέψει ποτέ ξανά στα μηδενικά κρούσματα μόλυνσης.

Η Νέα Ζηλανδία είχε εξαλείψει την COVID-19 την προηγούμενη χρονιά και παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό χωρίς κρούσματα, μέχρι να εντοπιστεί ένα ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα τον Αύγουστο, το οποίο οδήγησε στην επιβολή ενός εθνικού λοκντάουν.

Το Όκλαντ παραμένει σε λοκντάουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μήνα.

Μία καθυστέρηση την προώθηση των εμβολίων σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο εξάπλωσης από το τελευταίο ξέσπασμα των κρουσμάτων.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν δέχεται πιέσεις από τους απόδημους Νεοζηλανδούς, αλλά και τις οικογένειες τους που βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία, ώστε να εγκαταλείψει τη στρατηγική της «μηδενικής ανοχής» που ακολουθεί και να ξανανοίξει τα σύνορα.

Το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Κόμμα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα τερματίσει την επιβολή λοκντάουν και θα ξανανοίξει τα σύνορα πριν από τα Χριστούγεννα.

«Η Δέλτα είναι εδώ και ίσως είναι πιθανό να μην την εξαλείψουμε και είναι αναπόφευκτο ότι θα ξαναέρθει και πάλι στην κοινότητα. Οτιδήποτε και να συμβεί, χρειαζόμαστε να ξανανοίξουμε στον κόσμο και το σχέδιο του Εθνικού Κόμματος περιγράφει πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό», δήλωσε η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Τζούντιθ Κόλινς.

Η Άρντερν έχει ανακοινώσει ένα σχέδιο σε φάσεις για το άνοιγμα της χώρας, από τις αρχές του επόμενου χρόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ