today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Ν.Ανδρουλάκης από το Αρκαλοχώρι: Η περιοχή έπρεπε να έχει τεθεί σε έκτακτη ανάγκη

Τη σεισμόπληκτη περιοχή του Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη επισκέφτηκε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, προτείνοντας την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, πέρα από το Ταμείο Αλληλεγγύης, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης για τους ιδιώτες και την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές.

Ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μίνωα Πεδιάδας και τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες Κρήτης, επισήμανε ότι δεδομένου του υψηλού ορίου ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης, που αγγίζει το 2% του ΑΕΠ της πληττόμενης περιφέρειας, θα πρέπει μαζί με τους εθνικούς πόρους να αξιοποιηθούν όλες τις διαθέσιμες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, όπως το ΕΣΠΑ. Σημείωσε επίσης, ότι μόλις το επιτρέψει η σεισμική ακολουθία, θα πρέπει να υπάρξει γρήγορη καταγραφή ζημιών, ώστε τα συναρμόδια υπουργεία να ακολουθήσουν τις οδηγίες που υπάρχουν, για να ξαναέρθει η κανονικότητα στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και των γύρω χωριών που έχουν πάθει πολύ μεγάλες ζημιές.

Δεδομένης της σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων μηνών στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε πως θα έπρεπε να έχει τεθεί σε συνθήκη έκτακτης ανάγκης, πράξη που θα επέτρεπε να υπάρχει μια προετοιμασία, ώστε να μετριαστεί η καταστρεπτικότητα του φαινομένου. Πρόσθεσε επίσης ότι απαιτείται η αναβάθμιση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας, είτε αφορούν σεισμούς, είτε πυρκαγιές, είτε πλημμύρες, με βάση βέλτιστες πρακτικές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών», ενώ τόνισε και την ανάγκη για ένα σχέδιο περισσότερης ενημέρωσης των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ