today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Γ.Στύλιος: Διπλασιάζουμε το ποσό που δίνουμε στους νέους αγρότες

Στο ΦΕΚ η απόφαση για το μέτρο των «Νέων Αγροτών»

Έως και τις 40.000 ευρώ προβλέπεται να φτάσει το ποσό για κάθε αίτηση ενίσχυσης που θα ενταχθεί στην 3η πρόσκληση του υπομέτρου 6.1 για τους νέους αγρότες, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, «δίνουμε διέξοδο απασχόλησης στη νέα γενιά της πατρίδας μας. Στηρίζουμε, εμπράκτως, τον αγροδιατροφικό τομέα, προχωρώντας στην ηλικιακή ανανέωση των απασχολουμένων σε αυτόν. Βασική προϋπόθεση η ύπαρξη επιχειρηματικού σχεδίου, ώστε να εξελιχθούν σε σύγχρονους αγρότες και πραγματικούς επιχειρηματίες».

«Διπλασιάζουμε το ποσό που δίνουμε στους νέους αγρότες σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα και δίνουμε προκαταβολικά το 70%. Μειώνουμε τον χρόνο ένταξης των ωφελούμενων. Από 9 έως 12 μήνες που ήταν, πρόθεσή μας είναι η ένταξή να έχει ολοκληρωθεί σε 6 έως 7 μήνες. Τέλος, απλοποιούμε τη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών, καθώς καταργούμε τη φυσική υποβολή εγγράφων. Τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά» πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του εν λόγω μέτρου, αναμένεται να φτάσει τα 420 εκατ. ευρώ, με τους ωφελούμενους να υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τους 10.000.

Συγκεκριμένα, ως αρχικό ποσό στήριξης έχουν οριστεί τα 35.000 ευρώ, το οποίο μπορεί να προσαυξάνεται μέχρι και 5.000 ευρώ, ως εξής:

– Κατά 2.500 όταν ο αρχηγός της γεωργικής εκμετάλλευσης έχει μόνιμη κατοικία σε περιοχή ορεινή ή μειονεκτική, ή σε νησί με πληθυσμό μέχρι και 3.100 κατοίκους.

– Κατά 2.500 για γεωργικές εκμεταλλεύσεις που στην μελλοντική κατάσταση έχουν πτηνοκτηνοτροφική παραγωγική κατεύθυνση (όχι όμως μικτή).

Η οικονομική στήριξη θα χορηγηθεί με τη μορφή κεφαλαίου και θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση που αφορά το 70% του συνολικού ποσού στήριξης, θα καταβληθεί αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η δεύτερη δόση θα καταβληθεί εντός 5 ετών από την ένταξη, με προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη των συναφών στόχων και δεσμεύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ