today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ρωσία: Ασκεί νέα ποινική δίωξη σε βάρος του Ναβάλνι

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας άσκησε νέα ποινική δίωξη σε βάρος του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και των συμμάχων του, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η εν λόγω επιτροπή.

Η Ανακριτική Επιτροπή αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι άσκησε νέα ποινική δίωξη με την κατηγορία ότι ο ίδιος ο Ναβάλνι και οι συνεργάτες του συνέστησαν και καθοδηγούσαν μια «εξτρεμιστική ομάδα». Ρωσικό δικαστήριο έχει ήδη θέσει εκτός νόμου το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς (FBK) του Ναβάλνι αναγνωρίζοντάς το ως «εξτρεμιστικό», ενώ ο ίδιος βρίσκεται στη φυλακή για παραβιάσεις μιας ποινής αναστολής.

Με την ίδια κατηγορία διώκονται οι συνεργάτες του Λεονίντ Βολκόφ και Ιβάν Ζντάνοφ. Επίσης ποινική δίωξη με την κατηγορία της συμμετοχής σε εξτρεμιστική ομάδα, ασκήθηκε εναντίον των συνεργατών του, Λιουμπόφ Σόμπολ, Γκεόργκι Αλμπούροφ,Ρουσλάν Σαβεντίνοφ. Βιτσισλάβ Γκιμάς , Παβέλ Ζελένσκι και Ρουστέμ Μουλιούκοβ.

Στην ανακοίνωση της Ανακριτικής Επιτροπής αναφέρεται ότι ο Ναβάλνι δημιούργησε το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς (FBK) με σκοπό «να αναπτύξει εξτρεμιστική δραστηριότητα που αποσκοπούσε στην αλλαγή των συνταγματικών θεμελίων του συστήματος», «την υπονόμευση της κοινωνικής ασφάλειας και της κρατικής οντότητας», της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την οποία καθοδηγούσε ο ίδιος.

«Με σκοπό την διεύρυνση της εγκληματικής δραστηριότητας το 2017, δημιουργήθηκε το κίνημα “Γραφεία του Ναβάλνι” για να προωθήσει την δράση της εξτρεμιστικής ομάδας σε 37 περιοχές της Ρωσίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ανακριτικής Επιτροπής.

Επίσης, σύμφωνα με την Ανακριτική Επιτροπή, «με σκοπό να προπαγανδίσουν την εγκληματική τους δραστηριότητα» δημιούργησαν στο ίντερνετ την ιστοσελίδα του FBK, ιστοσελίδες των γραφείων του Ναβάλνι, το δικό τους κανάλι στο «YouTube», ενώ χρησιμοποιούσαν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Twitter, Facebook, Instagram και άλλα.

Επίσης η δράση της εξτρεμιστικής ομάδας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ανακριτικής Επιτροπής, αποσκοπούσε στην «δυσφήμιση των οργάνων εξουσίας» και για αυτό τον λόγο διοργάνωσαν συγκεντρώσεις από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ