today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Έντεκα ασυνόδευτα παιδιά αναχωρούν, αύριο, για τη Γαλλία

Έσπασε το «φράγμα» των 1.000 μετεγκαταστάσεων ασυνόδευτων σε κράτη-μέλη της ΕΕ

Έντεκα ασυνόδευτα παιδιά αναχωρούν αύριο το πρωί, από το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος», για τη Γαλλία και με τη μετεγκατάστασή τους ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που έχουν μετεγκατασταθεί σε κράτη μέλη της ΕΕ ξεπερνά τα 1.000.

Συγκεκριμένα, από τις 15 Απριλίου 2020 ως τις 23 Σεπτεμβρίου 2021, 995 ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν, έπειτα από ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία. Με την αυριανή μετεγκατάσταση ο συνολικός αριθμός των ασυνόδευτων ανέρχεται σε 1.006.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, και η ειδική γραμματέας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, «η επίτευξη αυτού του στόχου στο Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης Ασυνόδευτων Ανηλίκων αποτελεί μια τρανταχτή απόδειξη της ικανότητας που διαθέτει η χώρα μας να υλοποιεί τέτοιου είδους έργα, με ασφάλεια, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, προσήλωση στην προστασία της νέας γενιάς και ενταξιακό προσανατολισμό». Επιπλέον, «τεκμηριώνει με τον πιο εμφανή και ξεκάθαρο τρόπο την από κοινού δέσμευση και αποτελεσματικότητα των κρατών-μελών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και των διεθνών εταίρων στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, αντανακλώντας τους δεσμούς αλληλεγγύης και κατανόησης που αποτελούν παράλληλα, θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ».

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και η ειδική γραμματέας θα βρεθούν αύριο στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» για την αναχώρηση των παιδιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ