today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Πορεία ανάπτυξης – Σχέση Εμπιστοσύνης. Γράφει ο Παύλος Μαρινάκης

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης συνέβη κάτι σπάνιο: τα ποσοστά ανάπτυξης, οι δείκτες και οι μεταβλητές της οικονομίας που συχνά ακούγονταν ακατανόητοι, φέτος μεταφράστηκαν σε πρωτοβουλίες που κατευθύνονται στους πολίτες. Χρήματα που είτε θα τα «γλιτώσουν» από φόρους και καθημερινά έξοδα, είτε θα μπουν απ’ ευθείας στην τσέπη τους.

Του Παύλου Μαρινάκη

Με το στόχο της ανάπτυξης να σκαρφαλώνει στο 5,9 και τις προβλέψεις μέρα με τη μέρα να γίνονται όλο και πιο αισιόδοξες, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα δημιουργήσουν ένα ελκυστικό οικονομικό και εργασιακό περιβάλλον, τόσο για τους νέους όσο και για τους ανθρώπους που στηρίζουν τη βάση της οικονομίας με μειώσεις φόρων και φορολογικών συντελεστών αλλά και τη δημιουργία κινήτρων που θα δώσουν ώθηση στους επαγγελματίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια που φορολογικοί συντελεστές μειώνονται παρά τις απρόβλεπτες κινήσεις της οικονομίας, δίνοντας την ευκαιρία στους επαγγελματίες να ελαφρυνθούν από τις καθημερινές υποχρεώσεις τους. Τώρα που η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή, η Κυβέρνηση αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών και ταυτόχρονα υπηρετεί τις δεσμεύσεις της για τη μείωση φόρων και εισφορών αλλά και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους νέους εργαζόμενους.

Το «πρώτο ένσημο» είναι μεταξύ των πιο προοδευτικών μέτρων που ανακοινώθηκαν καθώς έρχεται να επιλύσει ένα παράδοξο της αγοράς εργασίας που συνήθως εμποδίζει τους νέους να βρουν μια δουλειά ανάλογη των προσόντων τους και με τις απαιτούμενες απολαβές: πώς ένας νέος θα αποκτήσει την πολυπόθητη εργασιακή εμπειρία αν δεν του δώσει κάποιος μια πρώτη ευκαιρία; Τώρα η ευκαιρία αυτή είναι στα χέρια τους και δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και υποψήφιους εργαζόμενους να χτίσουν μια νέα ευνοϊκή σχέση.

Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας αλλά και η επέκταση του στεγαστικού επιδόματος χιλίων ευρώ ανά έτος και στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ θα διευκολύνουν άμεσα και ουσιαστικά τους νέους, όπως άλλωστε η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών από τους γονείς προς τα παιδιά μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ έχει και έναν επιπλέον συμβολισμό για την αξία που προσδίδεται στους νέους ανθρώπους ως μια γενιά που μπορεί να καταφέρει να κάνει το επόμενο βήμα απαλλαγμένη από γραφειοκρατικό φόρτο και περιττά έξοδα. Θα διευκολύνει πολλούς νέους στην πράξη να αξιοποιήσουν την περιουσία τους και θα επηρεάσει προς το καλύτερο την κίνηση της οικονομίας σε μια πληθώρα κλάδων.

Η οικονομία ωστόσο, προσπαθεί ακόμα να ανακάμψει μετά τις προκλήσεις της πανδημίας που την πήγαν πίσω σε παγκόσμια κλίμακα. Η παρέμβαση της Πολιτείας στις πιθανολογούμενες προσεχείς αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες όπως το ρεύμα ήταν άμεση με την επιδότηση του συνόλου του πληθυσμού αναφορικά με τις πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 € ανά Mwh για το 4ο τρίμηνο του 2021 αλλά και την μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές ένα αίτημα που έτυχε να το συναντήσω συνομιλώντας με κτηνοτρόφους, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών μου σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν βρίσκονται στον πυρήνα της αναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης, η οποία αναδεικνύει και ικανοποιεί τις ανάγκες των νέων ανθρώπων κάνοντάς τους πρωταγωνιστές της νέας σελίδας που ανοίγεται στη χώρα. Ταυτόχρονα, δίνουν ένα σαφές μήνυμα: ότι η Ελλάδα αλλάζει. Αλλάζει παραγωγικό μοντέλο, αλλάζει τρόπο λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, αλλάζει αιώνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύει έμπρακτα ότι είναι ο Πρωθυπουργός που ακούει την φωνή των πολιτών, αναγνωρίζει τις ανάγκες και τα προβλήματά τους, δεν αποφεύγει την κριτική, αλλά τη μετατρέπει σε έναυσμα για λύσεις. Όσο αυτό θα συμβαίνει, τόσο η σχέση πολιτείας και πολιτών θα βελτιώνεται και θα παραμένει μια δυνατή σχέση εμπιστοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ