today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τους διανομείς σε πλατφόρμες εστίασης

Την κατοχύρωση της σύμβασης εργασίας των διανομέων που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες εστίασης «ως εξαρτημένης εργασίας» προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρώτον υπογράφοντα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, η επεξεργασία του οποίου άρχισε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις ψηφιακών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (ψηφιακές πλατφόρμες) στον τομέα της εστίασης και της διανομής έτοιμου φαγητού υποχρεούνται να απασχολούν αποκλειστικά εργαζόμενους διανομείς με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και να εφαρμόζουν τις διατάξεις της εργατικής και κοινωνικο-ασφαλιστικής νομοθεσίας. Επίσης, προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι διανομείς σε ψηφιακές πλατφόρμες υπάγονται στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Σε παρέμβασή της, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την τροπολογία του κόμματός της. Υπογράμμισε ότι «η κοινωνική κατακραυγή ακύρωσε στην πράξη το άρθρο 69 του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη» και πρόσθεσε πως «ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την πλήρη κατάργησή του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ