today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η στρατηγική της κυβέρνησης. Πέφτουν οι τόνοι με Ελπιδοφόρο

Με διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας στον ΟΗΕ και με αποτροπή στην Ανατολική Μεσόγειο, απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα που επιχειρεί να αλλάξει το status quo της περιοχής, με άξονα το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με τον γ,γ του ΟΗΕ António Guterres, έθεσε επίμονα το θέμα της κλιμακούμενης επιθετικότητας της Τουρκίας, παρουσιάζοντας τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αν. Μεσόγειο.

Του Κώστα Πασίση

Κατά τον κ. Μητσοτάκη η μόνη διέξοδος στα ελληνοτουρκικά είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο», όπως ανέφερε και στη συνέντευξη του στο πρακτορείο «Bloomberg»

Συζήτηση έγινε και για το Κυπριακό, όπου ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το μοναδικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού ορίζεται ξεκάθαρα από τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Ωστόσο- όπως επισημαίνεται- τα περιθώρια προόδου στο συγκεκριμένο μεγάλο εθνικό ζήτημα είναι σχεδόν μηδενικά, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας.

Επίσης εξετάστηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στον καθορισμένο χρόνο, καθώς και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από την Λιβυη.

Ενώ, κατά την ομιλία του σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να στείλει νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, ότι η Ελλάδα δε θα ανεχθεί την παραμικρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Η εκτίμηση στο ΥΠΕΞ είναι ότι η Τουρκία έχει επανέλθει στην παλαιά ρότα της και θα επιμείνει στις προκλήσεις στο Αιγαίο, είτε με την μορφή των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, είτε με παρενοχλήσεις στα θαλάσσια σύνορα.

Αυτή είναι μια απαράδεκτη τακτική που αφήνει εκθέτη την Τουρκία διεθνώς. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ακόμη ότι η Αθήνα δεν αιφνιδιάστηκε από την κλιμάκωση και έχει έτοιμα σχέδια «αναχαίτισης» της τουρκικής προκλητικότητας. «Είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Οι διπλωματικές διαρροές ήλθαν ως απόρροια των ερευνών του σκάφους, Nautical Geo, εντός ελληνικής επικράτειας, ανατολικά της Κρήτης, που παρενοχλήθηκε μέσω ασυρμάτου από τουρκικό πλοίο. Στη συνέχεια ακολούθησε «πόλεμος» με ανταλλαγή Navtex, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί.

Ταυτόχρονα με τα τεκταινόμενα στο πεδίο, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας επιδόθηκε σε έναν «μαραθώνιο» ενημέρωσης ξένων ηγετών για τα τελευταία επεισόδια των Τούρκων στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΞ, ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντηση με τους ομολόγους του στην Ε.Ε παρουσίασε χάρτη με την παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μόλις δέκα μιλίων από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης, προκειμένου να οπτικοποιήσει το μέγεθος της πρόκλησης αλλά και τον παραλογισμό της τουρκικής συμπεριφοράς.

Η Ελληνική διπλωματία πιέζοντας τόσο στο παρασκήνιο όσο και στο προσκήνιο πέτυχε τη συμμετοχή της με καθεστώς χώρας παρατηρητή στην Υπουργική Διάσκεψη για τη Λιβύη. Στην ίδια διάσκεψη ο Αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη. Μια θέση που υποστηρίζει και η Ελλάδα που προωθεί τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Πέφτουν οι τόνοι με Ελπιδοφόρο

Μετά την τρικυμία έρχεται η …γαλήνη λέει η λαϊκή σοφία και η συγκεκριμένη ρήση βρίσκει απήχηση στην περίπτωση των σχέσεων κυβέρνησης και Αρχιεπισκόπου Αμερικής, που διαταράχθηκαν μετά  την παρουσία του  Ελπιδοφόρου στην τελετή εγκαινίων του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον τούρκο πρόεδρο,  Ταγίπ Ερντογάν, και τον αρχηγό του ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα της Κύπρου, Ερσίν Τατάρ.

Ωστόσο μετά την αναγνώριση της «οδύνης» που προκάλεσε η εν λόγω κίνηση του, η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση, όπως παραδέχθηκε σήμερα το πρωί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος χθες είχε δηλώσει: «Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της»

Μετά την εξέλιξη αυτή ανοίγει – πιθανότατα- και ο δρόμος για συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ