today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

K.Μητσοτάκης: Είμαστε ισχυρότεροι ως προς το “brand” Ελλάδα, έχουμε ακτινοβολία στο εξωτερικό

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το κύρος και την ανάκαμψη της Ελλάδας μετά τη δεκαετή κρίση σε εκδήλωση, παρουσία μελών της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία διοργάνωσε το The Hellenic Initiative.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι σήμερα πολύ ισχυρότερη από ό,τι ήταν την περασμένη δεκαετία» τόνισε ο Πρωθυπουργός και περιέγραψε τη μετάβαση από την εποχή των μνημονίων στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» που καταρτίστηκε «από Έλληνες για Έλληνες», εγκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία από την ΕΕ, και «λαμβάνουμε ήδη τα πρώτα ευρωπαϊκά κονδύλια για να το υλοποιήσουμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης ενώπιον μελών της ομογένειας χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη (03.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας), ανέτρεξε στο πρόσφατο παρελθόν: «Την περασμένη δεκαετία, πάντα ζητούσαμε από τους Ευρωπαίους στήριξη για πακέτα διάσωσης. Ήμασταν πάντα υποχρεωμένοι να συμμορφωνόμαστε με τις κατευθυντήριες γραμμές τους για τις μεταρρυθμίσεις. Για πρώτη φορά έχουμε το δικό μας σχέδιο για το μέλλον της χώρας».

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα» τόνισε για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Ψήφος εμπιστοσύνης στον ελληνικό λαό»

«Πιστεύω ότι αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αλλά κυρίως ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό. Σήμερα, ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι επενδύουν στην Ελλάδα δεν σχετίζεται μόνο με την κυβέρνηση. Εμείς παρέχουμε το πλαίσιο, ο ρόλος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στη δημιουργική ενέργεια των Ελλήνων να εκφραστεί» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Και οι άνθρωποι έρχονται στην Ελλάδα όχι μόνο για το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, για τους χαμηλούς φόρους, για τη φυσική ομορφιά όταν επενδύουν στον τουρισμό ή για τον ήλιο και τον άνεμο όταν επενδύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πιστεύω ότι έρχονται στην Ελλάδα πρωτίστως για τους ανθρώπους. Και έχουμε εξαιρετικούς ανθρώπους στην Ελλάδα, μια νέα γενιά που είναι πολύ μορφωμένη και μια διασπορά, που για πρώτη φορά ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη το 2021 από το 3,6% στο 5,9%. Aναμένω ότι η ανάπτυξη αυτή θα είναι ακόμη υψηλότερη, αλλά προτιμούμε να είμαστε συντηρητικοί στις εκτιμήσεις μας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ισχυρότεροι γεωπολιτικά, στρατιωτικά αλλά και ως προς την ήπια ισχύ και την ακτινοβολία στο εξωτερικό

«Η Ελλάδα είναι ισχυρότερη οικονομικά, αλλά είναι επίσης ισχυρότερη γεωπολιτικά. Έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο ισχυρών συμμαχιών σε μια σχετικά ασταθή περιοχή του κόσμου» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Είμαστε ισχυρότεροι στρατιωτικά από ό,τι ήμασταν πριν από δύο χρόνια, από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, από ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Αλλά είμαστε επίσης ισχυρότεροι ως προς το “brand” Ελλάδα. Είμαστε ισχυρότεροι και ως προς κάτι πολύ σημαντικό και αυτό είναι η “ήπια ισχύς” της Ελλάδας, η ακτινοβολία που έχει στο εξωτερικό».

Ο Πρωθυπουργός έδωσε, τέλος, ιδιαίτερη έμφαση στην αντιστροφή της τάσης του brain drain: «Βλέπουμε νέους ανθρώπους που έφυγαν από την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία να επιδιώκουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να χτίσουν μια ζωή στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν οικογένεια στην Ελλάδα και να συνδέσουν το επαγγελματικό τους μέλλον με το μέλλον της χώρας. Και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για μένα προσωπικά και μας δίνει, ειλικρινά, την ενέργεια και το κουράγιο να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ