today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Δ.Κουτσούμπας: Πρόοδος σήμερα είναι να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα newsbomb.gr εκτίμησε ότι «θα έχουμε πρόωρες εκλογές» εντός του 2022, εξέλιξη, η οποία θα εξαρτηθεί, όπως σημείωσε, από την πορεία της πανδημίας και τη διαχείρισή της, όπως και από την πορεία της οικονομίας, αλλά και από άλλους αστάθμητους παράγοντες «που δεν είναι και τόσο αστάθμητοι σε τελευταία ανάλυση, που έχουν να κάνουν με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον διεθνή περίγυρο».

Ερωτηθείς στη συνέχεια της συνέντευξής του “τι συζητήθηκε ανάμεσα στον Θεοδωράκη και τον Κουτσούμπα, όταν ο Θεοδωράκης του έδωσε την πολιτική του διαθήκη” απάντησε ότι αυτό που αποτύπωσε στο γραπτό του κείμενο ο Μίκης Θεοδωράκης «το οποίο φυσικά δόθηκε και σε χειρόγραφο από τον Μίκη, γιατί ακούω διάφορα, αλλά και δακτυλογραφημένο, έτσι ώστε να διαβάζεται πιο καθαρά, εκτός από την υπογραφή του και το “Αγαπητέ σύντροφε Δημήτρη”, ήταν αυτό που ήθελε να αποτυπώσει ως πολιτική διαθήκη».

Επισήμανε ότι ο Μ.Θεοδωράκης «επέμενε ότι πρέπει να κρατάμε τα μεγάλα μεγέθη. Και για τον ίδιο τα μεγάλα μεγέθη, τα πιο ώριμα δυναμικά χρόνια προσφοράς, ήταν μέσα και κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Και βεβαίως, ήθελε να κρατηθούνε αυτά τα μεγάλα μεγέθη, τις λεπτομέρειες τις έσβησε, όπως γράφει και ο ίδιος. Αυτό το εννοούσε».

Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι “και το ΚΚΕ έσβησε τις λεπτομέρειες”, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στη διαφωνία του ΚΚΕ, όλου του προοδευτικού κόσμου γενικότερα με την τελευταία πολιτική πρωτοβουλία του Μ.Θεοδωράκη και την συμμετοχή του με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών στο συλλαλητήριο του Συντάγματος και σημείωσε ότι το ζήτημα αυτό το συζήτησε καθαρά με τον Μ.Θεοδωράκη, μέσω ανταλλαγής επιστολών.

Ερωτηθείς για την στιχομυθία του με τον πρωθυπουργό στην έξοδο της τελετής τού αποχαιρετισμού στον Μ. Θεοδωράκη, είπε «μπορώ να εξηγήσω και να καταλάβω την ενόχληση του πρωθυπουργού, όταν σε μια κηδεία, όπου πας να τιμήσεις ένα μεγάλο Έλληνα, ένα μεγάλο μουσικοσυνθέτη, τον Μίκη Θεοδωράκη, εκεί ακούς συνθήματα με αυτόν τον τρόπο, τα οποία και στο περιεχόμενο τους, αλλά και στο σημείο που λεγόντουσαν είναι καταδικαστέα». Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι “δεν τα καταδίκασαν όλοι”, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε: «Πώς; Μιλήσαμε! Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος βγήκε αμέσως και μίλησε γι’ αυτά. Και για την στιγμή που ειπώθηκαν τα συνθήματα και για το περιεχόμενο των συνθημάτων».

Στην “επαναφορά” της συζήτησης στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά του ΚΚΕ, επισήμανε καταρχήν, ότι «είναι ανεβασμένο το κύρος του κόμματος και η εμπιστοσύνη προς αυτό λόγω των θέσεων, των επεξεργασιών του και της στάσης του» και προσέθεσε «όλα αυτά τα στοιχεία πρέπει να εκφραστούν και στην κάλπη».

Υπογράμμισε τη σημασία που δίνει το ΚΚΕ στις διεργασίες στο εργατικό-λαϊκό κίνημα και σημείωσε ότι οι εστίες αντίστασης -«όπως με τους εργαζόμενους στα delivery σε μια αλυσίδα καταστημάτων»- που δημιουργούνται, «πρέπει να εκφραστούν και πολιτικά».

Ερωτηθείς για την «προοδευτική διακυβέρνηση» απάντησε ότι καταρχήν «πρέπει να συζητήσουμε πρώτα το περιεχόμενο της “προοδευτικής διακυβέρνησης” και της “προόδου” πριν φθάσουμε στην κάλπη», τονίζοντας «για εμάς και για την ελληνική κοινωνία και για τον ελληνικό λαό, πρόοδος σήμερα είναι να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί και οι άλλοι αντιλαϊκοί νόμοι που πλήττουν το εισόδημα, τα δικαιώματα των εργαζομένων…».

Προσέθεσε ότι η συζήτηση για το τι εννοούν άλλες πλευρές ως «προοδευτική διακυβέρνηση» πρέπει να γίνει «μέσα στην κοινωνία, όχι σε επίπεδο κορυφών, γιατί σε επίπεδο κορυφών η συζήτηση έχει ξεκινήσει, μέσα στη Βουλή η αντιπαράθεση ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα γίνεται εκεί».

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «αντικειμενικά μπορεί γίνει κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Αντικειμενικά μπορεί να γίνει επίσης κυβέρνηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-Ελληνικής Λύσης ή όποιο άλλο από τον δεξιό χώρο είναι στη Βουλή και βεβαίως μπορεί να γίνει κυβέρνηση, σε άλλη περίπτωση, ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-Μέρα25. Αυτοί είναι στην ίδια κατεύθυνση». Στην παρατήρηση “εσείς είστε απ’ έξω όμως…” απάντησε «γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει ο ελληνικός λαός να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει και να ξέρει καθαρά ότι εδώ το ΚΚΕ λέει αλήθειες».

Σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό που αποτυπώθηκε είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να στελεχώνει το κυβερνητικό της σχήμα με ακροδεξιά πρόσωπα, όπως με την αναβάθμιση του κ. Πλεύρη ή άλλων (από) το πρώην ΛΑΟΣ και έχουν επαφές γενικότερα με τέτοιες δυνάμεις που καλύπτουν την ακροδεξιά πλευρά της ΝΔ, τον Μπογδάνο κλπ», διευκρινίζοντας για τον τελευταίο ότι «στον ανασχηματισμό δεν ήταν υπουργός, δεν ξέρω στον επόμενο, γιατί αναβαθμίζεται γενικώς στη ΝΔ, ή άλλα τέτοια πρόσωπα…».

Ερωτηθείς αν αυτό είναι στρατηγική “προκειμένου να μην υπάρξει κενό από το επιχειρούμενο άνοιγμα της ΝΔ στο Κέντρο, προς τη δεξιά της πλευρά” απάντησε ότι «φαντάζομαι αυτό σκέφτεται ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο, μόνο που αυτό είναι άκρως επικίνδυνο. Δικό τους θέμα βέβαια, δεν μας πέφτει λόγος για να το πω κι αυτό».

Σημείωσε ότι την ίδια ώρα «βλέπουμε ότι πολύ εύκολα απευθύνεται και στα αριστερά, στον κεντροαριστερό χώρο, όπως για παράδειγμα η απόπειρα υπουργοποίησης του κ. Αποστολάκη ή άλλων» και προσέθεσε ότι παρά την μη κατάληξη του συγκεκριμένου εγχειρήματος «δείχνει τη δυνατότητα να εναλλάσσονται και να μετακινούνται στελέχη του ενός κόμματος ή του ενός χώρου, προς τον άλλο». «Άρα, ξανά, επιβεβαιώνεται ότι βρίσκονται στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση, υπηρετούν τα προγράμματά τους ίδιους στόχους» τόνισε.

Ως προς τις προτάσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην ΔΕΘ, ο Δ. Κουτσούμπας, σημείωσε ότι δόθηκαν πολλές υποσχέσεις «για να ενσωματώσουν και να εξασφαλίσουν το κομματικό ακροατήριο και το ακροατήριο που θα τους ψηφίσει αύριο στις εκλογές» και επισήμανε: «Είναι θετικό -ας το πούμε έτσι- έστω και αυτή η μικρή αναδιανομή της φτώχειας ανάμεσα στους εργαζόμενους, με τον κατώτατο μισθό στα 800 ή ό,τι προτείνει ο καθένας παραπάνω απ’ ό,τι είναι σήμερα, αν όμως ήταν ειλικρινής και έλεγε ότι “θα καταργήσω αμέσως, αν βγω κυβέρνηση, το νόμο που ψήφισα μαζί με τη ΝΔ”. Γιατί ο κ. Τσίπρας ψήφισε μαζί με τον κ. Μητσοτάκη την απόφαση που λέει ότι ο κατώτερος μισθός καθορίζεται από υπουργική απόφαση. Για να τους είναι εύκολο αύριο, όταν γίνει κάποιος κυβέρνηση, να πούνε “ξέρετε η οικονομία δεν αντέχει 800 ευρώ, θα ξεκινήσουμε με τα 650, με τα 700” και να αλλάζει την υπόσχεση…».

Προσέθεσε ότι ο Αλ.Τσίπρας δεν έκανε καμία νύξη για επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς «συμφώνησαν όλοι ότι πρέπει να κουρευτεί κατά 22% και παραπάνω, και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε σήμερα».

«Αυτό που προτείνουμε εμείς ως ΚΚΕ και θέλουμε να γίνει και νόμος του κράτους, να πάει τουλάχιστον, το λιγότερο, εκεί που ήταν όταν καταργήθηκε. Να ξεκινήσουμε ως βάση αυτό τουλάχιστον, εφόσον ξεπεράσαμε τη μεγάλη οικονομική κρίση -όπως λένε- και είμαστε σε διαδικασία ανάκαμψης. Αυτό είναι το ζητούμενο. Γιατί είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα αυτού του είδους κι από τις προεκλογικές υποσχέσεις ή τις υποσχέσεις που δίνονται κάθε χρόνο στη ΔΕΘ» ανέφερε.

Ο Δ. Κουτσούμπας επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και ειδικά των εμβολιασμών καθώς και για τη μη θωράκιση του δημοσίου συστήματος Υγείας.

Τόνισε ότι στην πρόταση του ΚΚΕ περιλαμβάνεται «κέντρο εμβολιασμού κρατικό, φαρμακοεπαγρύπνηση, προληπτικά μέτρα για αλλεργίες κλπ και παρακολούθηση της κατάστασης μετά τον εμβολιασμό», σημειώνοντας ότι αυτά δεν γίνονται τώρα. «Άρα υπάρχει πρόβλημα σοβαρό σε αυτό το ζήτημα. Η υποχρεωτικότητα, για παράδειγμα, έχει κι αυτή πάρα πολλές προϋποθέσεις» ανέφερε.

Ως προς τις διεθνείς εξελίξεις, είπε, μεταξύ άλλων, ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ μετατοπίζεται στον Ειρηνικό, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι και «η Ανατολική Μεσόγειος είναι μέσα σε αυτόν τον σχεδιασμό και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και της αντιπαράθεσής τους με την Κίνα και τη Ρωσία». «Άρα, εδώ λοιπόν, οξύνονται οι ανταγωνισμοί, που σημαίνει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βρίσκονται πάντα σε ένταση, θα εναλλάσσονται, πότε με διάλογο, διαπραγματεύσεις κλπ, κάποτε θα οξύνονται. Η επιθετικότητα, για παράδειγμα, της άρχουσας τάξης έτσι όπως εκφράζεται εδώ στα νησιά μας, από τα απλά που γίνονται με τους ψαράδες στο Αιγαίο μέχρι τα ωκεανογραφικά…» προσέθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι τα ΜΜΕ και οι ιδιοκτήτες τους δεν προβάλλουν τις θέσεις και τις συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ σε σειρά ζητημάτων.

«Έτσι παίζεται το πολιτικό παιχνίδι. Αλλά κι εμείς είμαστε εδώ για να παλέψουμε. Και εδώ είμαστε να μιλήσουμε περισσότερο με τον κόσμο, να κάνουμε περισσότερη δουλειά. Μόνο αυτές τις μέρες που γίνονται τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα- η κοσμοπλημμύρα και ο κόσμος που το νιώθει σαν ανάσα ανακούφισης αυτό και πολιτισμικής και πολιτικής ανάτασης, ότι εκφράζεται εκεί και παρακολουθεί όλη αυτήν την κατάσταση, ποιο άλλο κόμμα τα κάνει; Αυτό δεν είναι προσφορά στο σήμερα; Τι είναι στο απώτερο, στη Δευτέρα Παρουσία που μας λένε ή “στο μέλλον που δεν θα ρθει ποτέ ή δε θα το ζήσουμε εμείς”;» τόνισε καταλήγοντας στη συνέντευξή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ